– Jernalderen blir gjenskapt her på Næs og historien blir levende for oss, sier statsminister Jonas Gahr Støre (Ap).
Tirsdag var han til stede for å markere at restaureringen av hammer-smien på Næs Jernverkmuseum i Tvedestrand er ferdig.
En av totalt tre hammere som ble bruk brukt til å hamre ut lange jernstenger i flere hundre år, er nå restaurert og kan tas i bruk igjen.
Statsministeren røper at han har et spesielt forhold til industrien.
– Jeg kommer fra en jernstøperfamilie selv og synes det er spennende, sier han.
Brukt i nesten 300 år
Knut Aall er daglig leder ved jernverksmuseet som ble etablert i 1665. Han sier det er en stor dag.
– Nå har vi jobbet med rekonstruksjoner og restaureringer i en periode på 50 år. Å komme så langt at vi faktisk kan sette én av hammerne i drift igjen er veldig stort, sier Aall.
Han forteller at hammeren som nå er rekonstruert, slo i nesten 300 år til en stor flom ødela inntaksdammen i 1959. Hammeren veier 350 kilo.
Vil tilby omvisninger
Statsminister Jonas Gahr Støre mener Næs Jernverksmuseum nå blir et enda mer interessant sted å besøke.
Han har selv besøkt museet flere ganger før.
– Jeg mener dette er et av de flotteste stedene på riksantikvarens liste over de viktigste kulturhistoriske stedene i landet, sier han og fortsetter:
– For unge og eldre er dette et spennende, fysisk levende sted som forteller noe om Norge slik det var, men også om et Norge som er i utvikling.
Ifølge Tvedestrandsposten vil museet tilby omvisninger to ganger i uken, og vurderer også et samarbeid med lokale skoler for å gi elevene innsikt i denne unike teknologien.
Hørtes 15 kilometer unna
Daglig leder Knut Aall sier til NRK at hammeren også skal smis på under spesielle arrangement.
– Hvor unikt er dette?
– I Norge har ingen jernverk noe sånt igjen. I Sverige har de mange jernverksrelaterte kulturminner, men de har kun én hammer av tilsvarende alder og type der så dette er unikt.
– Hvor langt bærer lyden av hammeren?
– Jeg har ikke hørt det selv, men det ble sagt at lyden kunne høres helt til Lyngør som ligger 15 kilometer unna, sier Aall.
Næs Jernverksmuseum har status som nasjonalt prioritert teknisk-industrielt kulturminne og er tildelt det europeiske kulturminneskiltet.
Museet har som en hovedoppgave å formidle og forske på jernverkshistorien, både lokalt og nasjonalt.