Rekordvekst for landbruket

2015 har vært et rekordår for landbruksnæringen. Norges Bondelag har hatt en nettovekst på 3000 nye medlemmer.

Bondegård raps

Flere og flere vil bo i landlige omgivelser på sin egen gård. En mildere odelslov gjør det også lettere for familier og selge slektsgården videre.

Foto: Flickr / randihausken (CC BY-NC 2.0)

På Agder er det Sirdal som har vokst mest.

Leder for Bondelaget i Agder, Finn Aasheim, tror økt fokus på matproduksjon og landbruk spiller en viktig rolle for utviklingen.

Finn Aasheim

Leder for Bondelaget i Agder, Finn Aasheim.

Foto: Kari Løberg Skår / NRK

– Folk ser sammenhengen mellom bøndene og tematikken rundt matproduksjon, noe som har ført til at flere interesserer og engasjerer seg, sier Aasheim.

Flere på leting etter gård

I romjula stod en litt annerledes annonse på trykk i Agderposten. Under et bilde av en grønn eng med kuer stod tittelen: Bonde søker landbrukseiendom på Sørlandet.

– Det er uvanlig med slike annonser i regionsaviser, sier Ketil Koppang daglig leder i Ketil Koppang – Landbruk og Næringsmegling som stod bak den uvanlige annonsen.

Han representerer en kunde som ønsker å etablere seg som bonde på Sørlandet. Koppang forklarer at han aldri har hatt større pågang fra folk som ønsker å kjøpe seg gård.

– Det er også flere gårder til salgs enn hva det noensinne har vært tidligere.

Odelsloven hjelper på salget

Koppang mener at en oppmykning av odelsloven, gjør det langt lettere å selge slektsgården.

– Det har blitt mer forståelse for at ikke alle vil drive gårdsbruk syv dager i uken, og odelsloven har dermed gjort det lettere å selge gården til noen som ønsker en slik hverdag.

I Koppang – Landbruk og Næringsmeglings database finnes det for tiden 1.100 personer som ønsker å drive gårdsbruk i Norge. Flere av disse er fra Sørlandet.

– I Agder-fylkene har vi godt og vel 100 navn i databasen, sier Koppang.

Han understreker at det å selge en gård, og spesielt en slektsgård, tar tid.

– Det begynner som regel som et samtaleemne innad i familien som vurderer å selge, og prosessen kan ta tid før gården faktisk blir solgt, sier Koppang.