Rekordspreke rekrutter

Aldri før har søkerne til forsvarets utdanninger vært i bedre fysisk form. For fire år siden var det tre ganger så mange søkere som strøk på forsvarets fysiske tester.

Rekrutter løper på Kjevik

Søkere til forsvarets utdanninger er i bedre form enn noen gang. Strykprosenten på de fysiske testene er halvert siden i fjor, og er en tredjedel av hva den var for fire år siden.

Foto: Torstein Liene ATL LSK / Forsvaret

Forsvaret har sett en gradvis bedring de siste årene hvor stadig færre ryker ut på de fysiske testene. Årets kull imponerer spesielt.

Mens nesten 30 prosent strøk på de fysiske testene i 2010, var det bare litt over 10 prosent som strøk i år.

– Det er meget god fysisk form på søkerne. Strykprosenten er lavere og de som består testene får bedre resultater, sier major Vegard Finberg.

1343 unge møtte opp på Kjevik i Kristiansand da opptaket startet for én uke siden. 142 av dem reiser hjem etter de fysiske testene. Det er langt færre enn de foregående årene.

Fysisiske tester befalskolen

År

Antall testet

Bestått

Andel bestått

2014

1343

1201

89%

2013

1426

1147

80%

2012

1595

1183

74%

2011

1330

1026

77%

2010

1441

1017

71%

– Forbereder seg godt

Finberg er imidlertid ikke sikker på om dette er betegnende for formen på norsk ungdom generelt.

– Jeg vil ikke ta munnen full i forhold til dagens ungdom. Jeg er ikke i tvil om at ungdom er mer opptatt av trening i dag enn for 10-15 år siden. Men hovedårsaken her er nok at dem som søker seg hit forbereder seg godt, sier Finberg.

Han mener forsvarets utdanning har hatt en økende popularitet.

– De ser på utdanningen som moderne og attraktiv. Og på forsvaret som en attraktiv arbeidsplass, sier Finberg.

Opptaksprøver befalskolen

Opptaksprøver på Kjevik sist uke. Dem som bestod er nå på Evje for nye prøvelser.

Foto: Didrik Linnerud / Forsvaret

Bedre karakterer

Ikke bare er de fysiske resultatene bedre. Søkerne har også bedre karakterer fra skolen. I 2010 var gjennomsnittskarakteren 3,8. I år er den 4,3.

– Vi har mye flink norsk ungdom. Vi er så heldige at vi får plukke blant dem som er aller best. Ikke bare i best fysisk form, men også har gode karakterer fra skolen.

Nå venter gjørma

Årets søkere har nå vært en uke på luftforsvarets skolesenter på Kjevik. Etter gymsaler og løpebaner der, venter nå skog og gjørme på Evje, hvor siste uke av opptakene foregår.

– På Kjevik har man gått gjennom en del fastsatte tester og intervjuer. Her på Evje skal de testes i lagsamarbeid, utholdenhet og hvordan de fungerer under press, sier Finberg.

Blant øvelsene er også en beryktet gjørmeløype.

– Det er nok en av de tingene en del gruer seg til, men som også mange gleder seg til og har forventninger til, sier Finberg.