NRK Meny
Normal

Rekordmange vil bygge på Hovden

Det foreligger rekordmange søknader om bygging av nye boenheter på Hovden. Bykle kommune behandler nå søknader om til sammen 800 boenheter.

Jon Rolf Næss

Jon Rolf Næss, ordfører, mener infrastrukturen er bygd ut til å ta imot 800 nye boenheter på Hovden.

Foto: Siv Kristin Sellmann / NRK

Planene omfatter blant annet mindre og billigere leiligheter, og utbygging av eksisterende overnattingssteder, bekrefter rådgiver Hanne Heieraas Evju i Bykle kommune.

– Vi har ti planer som er under behandling, det er alt fra høyfjellshotellet på Hovdestøyen, Hovdenut og alpinbakken som skal utvikles nå.

Hanne Heieraas Evju

Hanne Heieraas Evju bekrefter mange byggesøknader.

Foto: Siv Kristin Sellmann / NRK

Billigere leiligheter

Plansjefen sier de fleste søknadene gjelder mindre og billigere leiligheter enn hytter i prisklasse fem til syv millioner kroner.

– Jeg tror det er en faktor at det er nedgangstider. Ikke alle skal ha hytter til fem millioner kroner. Det meste er leiligheter. Utbyggere ønsker nå legge seg på et lavere prisnivå som er lettere for folk å kjøpe, forteller Evju.

Turistattraksjon

Ordfører Jon Rolf Næss i Bykle sier de store utbyggingsplanene vil heve Hovdens renommé som turistattraksjon.

– Jeg tror nok det vil heve oss kanskje en divisjon. Vi ser at riksveg 9 blir bedre, og at europavei 134 mellom Oslo og Bergen skal bygges ut. Alt teller i vår favør. Mange liker det at det er korte avstander og at det er kompakt. Det er urbant i sentrum og fjell og vidde like ved, sier Næss.

Utfordringer

Ordfører Næss tror likevel det kan by på noen utfordringer.

– Vi må nok gjøre ting i sentrum her for å ta imot den store økningen av trafikk som vi ønsker skal komme.

Han forteller at Bykle kommune allerede er rustet for en betydelig utvikling av Hovden.

– Vi har jo tatt høyde for en stor befolkningsøkning gjennom satsing på vann og kloakk, satsing på bredbånd, og at riksveg 9 rustes opp. Vi kan gladelig ta imot 800 nye boenheter, mener Næss.

Byggestart i sommer

Men plansjef Evju garanterer ikke at alle utbyggingssøknader går igjennom.

– Nå har vi en ganske ny kommunedelplan som er to år gammel. De fleste forholder seg til den og sender innspill til den planen, forteller Evju.

Går alt etter planen kan de første utbyggerne stikke spaden i jorda til sommeren.