Hopp til innhold

Rekordmange søkere til UiA

Søkertallene fra Samordna Opptak ble offentliggjort i dag og 6664 søkere har studier ved Universitetet i Agder (UiA) som sitt førstevalg. Det er 726 flere enn i fjor.

Universitetet i Agder

Universitetet i Agder har flere førstevalgsøkere enn i fjor - for niende år på rad.

Foto: Sundsdal / Svein Sundsdal/NRK

– Vi er litt overrasket, men veldig glade i dag, sier studiedirektør Bjørn J. Monstad til NRK.

For niende år på rad øker antallet såkalte førstevalgssøkere i forhold til året før. Monstad forventer at oppgangen på ett tidspunkt må flate ut, men foreløpig blir økningen stadig større.

– Vi har økt hvert eneste år siden 2007. For de fleste andre går det litt opp og ned, men for oss går det bare oppover. Nå nærmere vi oss så smått Universitetet i Bergen i størrelse, og det hadde vi ikke trodd for noen år siden, sier Monstad.

Søkertallene plasserer UiA på femte plass av de 52 skolene og universitetene som er med i samordna opptak.

– Godt rykte

Bjørn Jan Monstad

Studiedirektør Bjørn J. Monstad er overrasket og veldig glad over tallene.

Foto: Per-Kåre Sandbakk/NRK

UiA fikk universitetsstatus i 2007 og siden har søkertallene bare gått oppover. Monstad tror universitetsstatusen i seg selv spiller en viss rolle, men at andre faktorer er viktigere.

– I studentundersøkelser har vi i flere år kommet veldig godt ut nasjonalt. Vi har to veldig fine campuser og hatt en veldig bevisst rekruttering av både vitenskapelig og administrativt ansatte. Alt dette spiller sammen og gjør at vi etter hvert har fått et godt renommé, sier Monstad.

Ikke plass til alle

UiA har 2708 plasser i Samordna Opptak. Dermed er det 2,64 søkere per studieplass, når man kun teller førstevalgene til søkerne.

– Vi oppfordrer studenter i videregående skole til å stå på, for det blir hardere konkurranse for å komme inn, sier Monstad.

Totalt møter over 11.000 studenter opp ved UiA til høsten. Om lag halvparten av dem er nye studenter.

I tillegg til Samordna Opptak kommer lokalt opptak, som stort sett gjelder personer som har studert en stund. For eksempel dem som har tatt en bachelorgrad og søker på en mastergrad. Hittil har 5040 personer søkt på lokalt opptak, hvor ikke alle fristene er utløpt ennå.

I tillegg kommer også 943 søkere til engelskspråklig mastergrad.