Rekordmange menn til barnehagen

Hver fjerde barnehagelærer som utdannes ved Universitetet i Agder (UiA) er nå en mann. Og til høsten utgjør menn hele 30 prosent av søknadsbunken. – Viktig, jubler universitetet.

Menn barnehage

Flere menn vil jobbe i barnehager. Det vises på utdanningsstatistikken ved UiA. Teamleder Frode Tallaksen mener det er viktig for både barn og ansatte.

Foto: Hans Erik Weiby / NRK

Studieleder på barnehagelærerutdanningen, Ingeborg Eidsvåg Fredwall, mener flere menn i barnehagen er viktig for både kvalitet og likestilling.

– Det gjør at barna ikke kun møter ett kjønn som de forbinder med omsorgsoppgaver, men at menn også tar en del i de oppgavene, sier hun, og legger til at utviklingen er svært gledelig.

– Ingen hverdag er lik

På Hokus Pokus Barnehage i Kristiansand jobber det mange menn. Teamleder Frode Tallaksen mener det er viktig for både barn og ansatte.

Frode Tallaksen

Teamleder i Hokus Pokus barnehage, Frode Tallaksen.

Foto: Hans Erik Weiby / NRK

– Det er fantastisk. Vi gjør en viktig jobb som gode rollemodeller for barn, understreker Tallaksen.

Aldri før har barnehagelærerutdanningen vært såpass populær blant menn. Teamlederen trives i jobben.

– Ingen hverdag er lik. Det er humor, gråt og trøst. Alt er rett og slett samlet på en plass, sier Tallaksen.

Aldri vært mer populært

– Dette er nyskapende, både for Sørlandet og for universitetet. Det har aldri vært så mange mannlige barnehagelærere i utdanning, opplyser praksiskoordinator Morten Halvorsen, ved barnehagelærerudanningen på UiA.

Ingeborg Eidsvåg Fredwall

Studieleder ved barnehageutdanningen på UiA, Ingeborg Eidsvåg Fredwall.

Foto: Hans Erik Weiby / NRK

I dag utgjør mannlige ansatte rundt 10 prosent i barnehagene i Norge. Statens mål er 20 prosent. Studielederen i Kristiansand mener målet ikke er langt unna.

– Vi ser på søkertallene til neste kull at det er 30 prosent menn som søker seg inn til studiet. Når vi i tillegg har rapporter som viser at barnehagelærere i større grad blir i yrket sitt så er vi på god vei til å nå det målet, avslutter Fredwall.