Hopp til innhold

Rekordmange fratatt førerkortet i 2013

Nær 600 personer på Agder ble fratatt førerkortet i fjor etter lovbrudd i trafikken. Dette er en økning på nesten 80 prosent sammenlignet med 2012, viser statistikk fra utrykningspolitiet.

UP-kontroll

Nesten 600 ble fratatt førerkortet i 2013, og utrykningspolitiet er bekymret.

Foto: Ludvigsen, Benedicte Goa / NRK

Sjef for utrykningspolitiet på Agder, Øystein Krogstad, mener stadig flere gir blaffen i hvordan de oppfører seg i trafikken.

Øystein Krogstad

Bilistene gir blaffen, mener UP-sjef Øystein Krogstad.

Foto: Håkon Eliassen / NRK

Trafikkåret 2013 går inn i historien som et av de verste på Sørlandet, ifølge Krogstad.

Aldri tidligere har utrykningspolitiet beslaglagt så mange førerkort eller skrevet ut så mange forenklede forelegg.

Folk gir blaffen, med stor B.

Up-sjef Øystein Krogstad

Kalkulerer med en bot

UP-sjefen ser med uro på utviklingen.

– Det er veldig mange trafikanter som kalkulerer med at de betaler seg ut av problemet med en bot, og mange er kun opptatt av hvor mange prikker de har i forhold til når de kan bli fratatt førerkortet, sier Krogstad.

Selv om utrykningspolitiet har hatt flere kontroller i 2013 enn i 2012, så forklarer det likevel ikke at det har vært en økning på 80 prosent i beslaglagte førerkort på Agder i 2013 sammenlignet med året før, ifølge Krogstad.

Og antallet forenklede forelegg økte med 30 prosent i 2013 sammenlignet med året før.

– I 2013 har vi beslaglagt 587 førerkort, og det er en økning på 80 prosent i forhold til i fjor. Vi har økt med 260 førerkort, og jeg synes det er trist at vi må ta så mange førerkort. Og det er mange flere enn jeg hadde trodd på forhånd, sier han.

UP fikk kritikk i sommer

Utrykningspolitiet fikk på sensommeren kritikk for å ha for mange kontroller der det var lett å ta folk.

– Hvor mye av økningen i beslaglagte førerkort skyldes de mange beslagene dere gjorde på den nye strekningen på E39 ved Fardal?

– Ja, de er jo en del av økningen. Men det samme kan du si om Vågsbygdtunellen. Der hadde vi 20 førerkortbeslag ved første kontroll, 11 ved den andre kontrollen og ett førerkortbeslag ved den tredje kontrollen. Det er slik vi vil ha det, sier Krogstad.

Han viser til at utrykningspolitiet kun har hatt en større kontroll på den nye strekningen ved Fardal i høst. I hele 2013 ble cirka 80 førerkort beslaglagt på denne strekningen.

Krogstad står fast på at det ikke er ufint å ha mange kontroller på denne strekningen, som er eneste mulighet for forbikjøring i dette området.

Mellom Søgne og Feda i Kvinesdal, som er en strekning på rundt 8 mil, er det kun ett strekk med tofeltsvei til forbikjøring.

– Det var sikkert et par av dem som ble tatt i forbindelse med forbikjøring, men vår erfaring er at de som kjører fort ett sted, også kjører fort andre steder. Det er mange eksempler fra den strekningen, der folk i fete SUV-er fra Rogaland har sust av gårde både i 120 og 130 km/t uten at det er vogntog å kjøre forbi. En tok vi i 154 km/t, avslutter Krogstad.