NRK Meny
Normal

Rekordhøyt bilsalg på Agder

Salget av nye biler på Agder økte i første halvår. Dermed kan 2015 bli det nest beste salgsåret noensinne, ifølge Terje Jochumsen i Norges Bilbransjeforening.

Elbiler

Det er solgt totalt 1420 nye biler i Aust-Agder hittil i år. Det er en økning på13 prosent i forhold til fjoråret. I Vest-Agder er det solgt 2382 nye biler så langt i 2015. Det gir en økning på drøyt åtte prosent.

Foto: Varfjell, Fredrik / NTB scanpix

– Først og fremst skyldes det lav rente i Norge. Deretter skyldes det at vi har lav arbeidsledighet, og at det er veldig gode tilbud ved kjøp av bil.

Det mener leder leder i Norges Bilbransjeforening i Vest-Agder, Terje Jochumsen. Han utdyper:

– Det finnes masse gode løsninger som gjør at du kan få bil for en hyggelig sum i måneden. Dette passer for veldig mange, fordi det gjør at du har har kontroll på kostnadene dine samtidig som du kjører ny bil stort sett hele tiden.

Selges mer i Agder enn resten av landet

Det er solgt over 3800 nye biler på Agder i løpet av første halvår. Det utgjør en vekst på over ti prosent. Til sammenligning ligger landsgjennomsnittet på knappe tre prosent.

Fortsetter trenden blir 2015 det nest beste salgsåret for nye biler noensinne, mener Jochumsen.

Terje Jochumsen

Norges Bilbransjeforening i Vest-Agder, Terje Jochumsen, mener lav rente er årsaken til rekordhøyt salg av bil.

Foto: Håvard Raustøl / NRK

Han legger til at i Vest-Agder er hver femte bil som selges en elbil. Det har ifølge ham blitt den mest typiske bilen å selge i 2015.

Elbil-salget fordoblet

– Bestselgeren i Kristiansand er for øyeblikket en elektrisk bil med plass til hele familien. Det har blitt en bil som brukes av veldig mange mennesker hele dagen fordi den er så billig å kjøre med, samtidig som du slipper bompenger og bompengeavgift, sier Jochumsen.

I Aust-Agder har det vært en eksplosjon i salget av elbiler. Mens man i 2014 solgte 111 el-biler første halvår, er tallet i år 224.

Det utgjør en økning på hele 102 prosent.

Dag Rekdal, leder for Norges Bilbransjeforening i Aust-Agder, sier det kommer av elbilens fordeler.

– Det er veldig mange som oppdager alle fordelene elbilen har. For mange pendlere er det jo det en kjempefordel med gratis bom, parkering og strøm, sier Rekdal.

Det rekordhøye nybilsalget gjør dessuten at bruktbilparken fornyes. Det synes han er svært positivt.

– Bransjen synes dette er veldig fint, vi får jo byttet ut mye av bilparken. Det er dette som skal til for å få sikrere og mer moderne biler, og for å fornye hele parken, sier Rekdal.