NRK Meny
Normal

Rekesalg upåvirket av WWF-advarsel

Salget av ferske reker fra fiskeutsalg langs skagerrakkysten har ikke blitt påvirket av kritikken fra Verdens naturfond, WWF, tidligere i sommer.

Freddy Larsen med reker

Fiskehandler Freddy Larsen på Fiskebrygga i Arendal, sier folk handler like mye reker som i fjor på samme tid, til tross for WWFs kritikk.

Foto: Pål Tegnander / NRK

Det viser en ringerunde NRK har gjort.

– Vi har i grunnen ikke merket noen forskjell fra fjoråret. Vi selger like mye i år, sier Freddy Larsen, innehaver av Fiskebrygga i Arendal.

Rundt sankthanstider gjentok Verdens naturfond (WWF), sin kritikk fra februar i år mot dagens forvaltning av reker i Skagerrak og Nordsjøen.

Skalldyrbord

– Jeg skal dekke til skalldyrbord, sier Finn Terje Schøyen.

Han er innom fiskebrygga i Arendal for å bestille blåskjell, krabber og reker.

– Men det går ikke så mye reker på skalldyrbord. Jeg må alltid jekke ned bestillingen et par kilo, sier han.

– Når det gjelder rekebestanden i Skagerrak, forholder jeg meg til myndighetenes anbefalinger. Jeg stoler på dem, bemerker han.

Kritikken var stort sett rettet mot reketrålernes praksis med å dumpe yngel og småreker som gir liten fortjeneste.

Kunder kjøper reker

Finn Terje Schøyen med følge bestiller skalldyr på Fiskebrygga i Arendal. Han forholder seg til myndighetenes anbefalinger når det gjelder rekebestanden i Skagerrak.

Foto: Pål Tegnander / NRK

Rekord i Risør

Hos Risør Fiskemottak registrerer daglig leder Yngvar Aanonsen at forrige helg ga rekordartet salg av reker. Da ble det nesten solgt 600 kilo på to dager over disk.

– Dette skjer på tross av at alle kjedebutikker også selger reker, så veldig negativt har det i alle fall ikke slått ut, sier Aanonsen.

Og han er optimist med tanke på de kommende årene.

– Det er så gode årsklasser nå at vi tror det blir gode fangster i to-tre år til, sier lederen av fiskemottaket helt øst i Agder.

Normalt i Kristiansand og Mandal

Ved Fiskelaget i Mandal forteller Petter Danielsen at rekesalget har vært helt normalt, og i Kristiansand sier Reidar Fredriksen hos Fiskeeksperten Reinhardsen at salget lokalt ikke har blitt påvirket overhode.

– I Oslo, litt lenger unna havet, var det noe negativ snakk den første uka etter at WWF kom på banen, sier Fredriksen.

– Men nå er det helt slutt. Nå er det ikke noe tema lengre.

Reker

Ferske reker selger godt langs kysten av Agder i sommer, selv om Verdens naturfond, WWF har kritisert forvaltningen av rekebestanden i Skagerrak og Nordsjøen.

Foto: Pål Tegnander / NRK