NRK Meny
Normal

Reiselivet venter vekst i 2016

Reiselivsnæringen på Sørlandet venter fortsatt vekst i det nye året. Det til tross for at andre bransjer opplever nedgang.

Bystranda i Kristiansand

Kristiansand regnes, sammen med resten av Sørlandet, som et attraktivt reisemål i 2016.

Foto: Hans Erik Weiby / NRK

– Reiselivet er jo som kjerringa mot strømmen akkurat nå. For reiselivsnæringen ser det faktisk ganske positivt ut fremover, og ikke minst forventer vi at det vil bidra til sysselsettingsvekst.

Det sier regiondirektør i NHO Agder, Siri Mathiesen. Hun mener det er gode utsikter til vekst i reiselivet på Sørlandet i 2016.

Deler av reiselivet, deriblant hotellnæringen på Sørlandet, har fått merke nedgangen i oljebedriftene.

Men samtidig har tilstrømningen av asylsøkere ført til at mange hoteller har fått nye gjester, påpeker Mathiesen.

Siri Mathiesen NHO
Foto: Siv Kristin Sællmann / NRK

– Veldig mange hoteller har fått fylt opp rommene sine av asylsøkere. Dette sikrer drift av disse hotellene i en periode hvor næringslivet sliter for å opprettholde den økonomiske veksten.

Kronekursen gjør Norge attraktivt

Mathiesen mener også at den svake kronekursen er med på å skape vekst for reiselivet.

– Ja, reiselivet har i likhet med andre eksportbedrifter stor glede av en svekket krone. Kronekursen gjør det attraktivt for utlendinger å komme til Norge som vanligvis oppleves som veldig dyrt, sier Mathiesen og nevner at ferien nå vil være rundt 25 prosent billigere for utenlandske turister.

– Og ikke minst har jo denne svake kronekursen gjort at vi nordmenn har omprioritert våre feriemål til heller å feriere i hjemlandet.

Terror gjør at folk vil holde seg hjemme

Også daglig leder i Visit Sørlandet, Heidi Sørvig, er optimistisk på vegne av reiselivet.

Heidi Sørvig

Daglig leder i Visit Sørlandet, Heidi Sørvig, mener at terror gjør at folk vil holde seg i Norge.

Foto: Tor Saltrøe / NRK

– I 2016 har Sørlandet et sterkt kort, i og med at Dyreparken fyller 50 år. Vi ser også at det kommer en del andre nye opplevelser og attraksjoner som vil være med å gjøre Sørlandet til et attraktivt feriemål for norske barnefamilier.

Sørvig mener også at fjorårets terrorhendelser gjør at nordmenn vil holde seg på den trygge siden når de i år velger reisemål.

– De forferdelige hendelsene i forbindelse med krig og terror gjør at Norge fremstår som et relativt trygt og stabilt land å reise til.

Tømmerrenna "Nilen" i Kristiansand Dyrepark

Det forventes at dyreparken vil dra turister når det i år skal feires 50-årsjubileum.

Foto: NRK