Programleder Kari Jeppestøl Arntzen besøkte denne uka kokk Ove Aasen på Gladkjøkkenet.
Der tryllet de fram reinsdyrfilet, soppstuing, potetpure og rødløkskompott.
Til dessert ble det blåbærsuppe med hjemmelaget vaniljeis.
Her finner du oppskriftene om du får lyst til å trylle dem etter:
Reinsdyrfiletene:
600 gr Reindyrfilet
Salt
Pepper
Timian
Olje og smør til steking
Reindyrfiletene krydres, salt og pepper. Brunes fort i glovarm panne med olje og smør. Ha på tørr eller frisk timian og stek den i ovn på 100 grader i ½ time. Luft ovnen slik at tempen går ned til 65 grader. Sett deretter ovnen på 65 grader og la fileten ståp minst ½ time til.
Soppstuing/saus:
300 gr sopp, kantarell og eller sjampinjong
2 dl fløte
Oksebuljong
Salt og pepper
Soppstuing – Kutt soppen og stek den i i gryte med salt, pepper og timian. Hell i fløten og kok den til det hele begynner å tykne. Ha i buljong og smak den til.
Rødløkkompott:
2 stk rødløk
4 ss balsamico eddik
4 ss sukker
Salt og pepper
Rødløkskompott – løken kuttes i båter og surres i gryte med smør. Tilsett sukker og balsamico, la den småkoke under lokk i 20 minutter. Smakes til med salt og pepper.
Vårløken
4 stk vårløk
Vårløken kokes i saltet vann i 3 minutter. Slå av vannet og tilsett en klatt smør.
Potetpure av mandelpoteter:
400 gr mandelpoteter
75 gr smør
½ dl helmelk
½ dl fløte
Salt og pepper
Potetpure – skrell og kok potetne i ca 15- 20 minutter. Tilsett smør og knus potetene med en potetknuser. Spe med fløte til du har fått en fin potetpurè. Smakes til med salt og pepper.
Tyttebærsaus – for 4 porsj. 40 gr tyttebær og 30 gr sukker. Kjøres i 15 sekund i hurtigmixer
Blåbærsuppe med vaniljeis:
Blåbærsuppe
1 dl liter vann
2 dl blåbær
4 ss sukker
2 ss maisenna
Fremgangsmåte:
Ha vann, blåbær og fruktose i en kjele og kok opp. La suppen koke i 3-4 minutter. Rør ut maisenna i kaldt vann og tislett under omrøring. Avkjøl suppen helt.
Vaniljeis enkel:
2 eggeplomme
40 gr sukker
½ dl vann
1 vaniljestang
1,3 dl fløte
Vaniljeis enkel.
Kok vann, sukker og vaniljestang og frø (vaniljestanga skal være delt og frøene skrapt ut) la det koke i 8 minutter. Pisk kremfløten stiv. Pisk eggeplommer mens du forsiktig heller i den varme sukkerlaken. Pisk dette til en luftig masse. La denne piske til den er kald og bland den med stivpiskede kremfløten. Sett blandingen i en stålbolle og sett det hele i fryseren. Rør hvert 15 minutt inntil massen stivner.
Pynt – sitronmelisse.