NRK Meny
Normal

Regnskogen i Gjerstad sliter med fuktskader

Den Lille Dyrehage i Gjerstad har store problemer med fukt og alger. Det gjør gangveiene glatte og gir dårlig sikt i dammene.

Den Lille Dyrehage i Gjerstad har store problemer med fukt og alger. Det gjør gangveiene glatte og gir dårlig sikt i dammene.

NETT-TV: Vanntrøbbel i regnskogen.

Den Lille Dyrehage i Gjerstad, åpnet sitt flunkende nye bygg på Brokelandsheia i vår, men har nå støtt på flere problemer.

Algeproblemer i Den lille dyrehage

Nils Harald Reiersen i Den Lille Dyrehage på den sleipe og glatte gangveien inne i parkens regnskog.

Foto: Leif Dalen/NRK

Det 1200 kvadratmeter store drivhuset har 60 dyrearter og 150 plantearter, men det høyteknologiske bygget har store problemer med fukt og alger.

– Det er mye kunstig regn her inne som fører til mye fuktighet i hele anlegget. sier Nils Harald Reiersen.

Det blir mye alger og sopp her. Det skal være her, men vi har ikke lyst å ha det akkurat der gjestene skal gå. Så det er en jobb å skrubbe det ned holde det rent, sier han.

Det skal ikke være glatt, forklarer han. Og legger til at det har vært en del reaksjoner fra gjester som synes det er vanskelig å holde seg på beina.

– Renseanlegg er underdimensjonert

Daglig leder i parken, Terje Jensen, sier problemet kan løses, men det forutsetter at regnskogen stenges under arbeidet.

Terje Jensen med kvelerslange

Terje Jensen, her med en tropisk kvelerslange rundt seg, mener problemene i Den Lille Dyrehagen snart vil være løst. Han tror på godt besøk nå i høstferien.

Foto: Erik Wiig Andersen / NRK

– Det som er problemer et at vi har ganske mye vann i forskjellige dammer her inne som er ett samkjørt vannanlegg på cirka 60 kubikk. Så det er mye vann i omløp her. Utstyret som skal holde vannet krystallklart er underdimensjonert, og nå har da, sier Terje Jensen.

Sikten i dammene er på om lag 20 centimeter

– Det er ikke bra nok, og det problemet er vi i ferd med å løse, sier han.

Har forklarer at de må bytte ut alle kablene i renseanlegget fordi det føres for lite vann gjennom filtrene.

– Problemet er at vi må stenge dyrehagen når vi skal fikse problemene. Vi grave opp og fjerne noen av plantene når vi skal legge nye kabler. Vi må skru opp noen av gangveiene som publikum går på for å få skjult kablene, sier han.

Han mener det hele egentlig ikke er et stort problem.

– Det er mer at det blir en sjau enn at det er noe stort problem, legger han til.

Vannet er grønt av alger i Den Lille Dyrehage

Alger har farget vannet grønt. Gjestene kan så vidt skimte fiskene som svømmer i akvariet.

Foto: Leif Dalen / NRK

Glatte gangveier

Også Jensen innrømmer at det er for glatt på gangveiene i regnskogen.

– Det blir naturligvis sånn når det er fuktig treverk. Det blir algevekst og soppvekst på trebordene fordi de er fuktige hele tiden. Sånn er det i en regnskog på ordentlig også. Men her må vi stadig vekk børste ned og spyle det rent, sier han.

Men problemet er større på sommeren når det er solskinn og varmt i været enn på vinterstid.

– Det neste halvåret trenger vi ikke bruke like mye regn her inne som i sommerhalvåret. Plantene trenger ikke like mye fuktighet. Det vil gjøre det lit mindre glatt og krever litt mindre børsting og spyling sier han.