NRK Meny
Normal

Tillitsvalgt refser sykehusledelsen

Tillitsvalgt for Sørlandet sykehus Arendal reagerer på at sykehusledelsen har gått ut med tarmkrefttall som ikke er kvalitetssikret.

Sørlandet sykehus Arendal

Alle tarmkreftsoperasjoner ved Sørlandet sykehus i Arendal skal gjennomgås og analyseres ned til minste detalj. Konklusjonen kommer etter påske (Arkivbilde).

Foto: Benedicte Goa Ludvigsen / NRK

Mandag forrige uke ble det kjent at tre av ti pasienter som opereres for tykktarmskreft ved sykehuset i Arendal må opereres på nytt. Det er seks ganger så mange som ved sykehuset i Kristiansand.

Tillitsvalgt for Sørlandet sykehus Arendal, Egil Hagen, reagerer på at ledelsen har gått ut med tallene, før de har blitt kvalitetssikret, skriver Agderposten.

– Dramatiske konsekvenser

Hagen mener saken skaper unødig frykt blant befolkninga og de ansatte, dersom tallene ikke viser seg å stemme.

Egil Hagen

Tillitsvalgt for Sørlandet sykehus Arendal, Egil Hagen, mener sykehusledelsen burde ha ventet på konklusjonen, før de gikk ut med krefttallene.

Foto: Håkon Eliassen / NRK

– Gjennom media får man inntrykk av at det er en fastslått sannhet at det er stor komplikasjonsmulighet i Arendal, og at det er så stor fare for pasientsikkerheten at man ikke kan drive denne typen operasjoner.

– Det er jo veldig dramatiske konsekvenser, og før man tar så alvorlige konklusjoner bør man i alle fall ha gått veldig grundig gjennom materialet og være sikker på at det virkelig er behandlingsfeil ute og går, sier Hagen til NRK.

Han mener også at forholdene nå er annerledels enn tidligere, og at folk som venter på operasjon i Arendal kan føle unødig frykt.

– Et annet aspekt er at ledelsen jo allerede har gjort tiltak for å sikre kvaliteten på operasjonene. De sier at det nå skal være to kirurger til stede, og dessuten er det mer stabilt personale, så det er mange forhold som ikke er slik nå, som det var da disse tallene kom fram.

– Har vært åpne

Jan Roger Olsen

Sykehusdirektør Jan Roger Olsen sier beslutninger ikke skal tas før den eksterne granskingen er ferdig.

Foto: Thomas Grønvold / NRK

Ifølge Agderposten bekrefter sykehusdirektør Jan Roger Olsen at tarmkreftstallene i Arendal ikke er ferdig kvalitetssikret, og at beslutninger ikke skal tas før den eksterne granskingen er ferdig.

– Jeg oppfatter det ikke slik at vi har gått ut med materialet omkring tarmkreftsoperasjoner. Vi har bare vært åpne omkring alarmerende funn som ble gjort i forbindelse med arbeidet med handlingsplan for kreftbehandling, sier Olsen til avisa.

Han sier granskninga av hva som har skjedd i Arendal har kommet langt, og at avgjørelsen om hva som skal skje med tarmkreftsoperasjonene i Arendal skal fullføres etter påske.