NRK Meny
Normal

Refser statsstøtte til Kongo-film

Advokat Morten Furuholmen mener det er en skam at penger fra staten skal brukes til å lage filmmanus om de dødsdømte nordmennene i Kongo.

Advokat Morten Furuholmen

Morten Furuholmen representerer de to nordmennene som sitter fengslet i Kinshasa i Kongo. (Arkivfoto)

Foto: Tore Meek / Scanpix

Produsenten av filmen Hodejegerne har fått 150.000 kroner i statsstøtte til å skrive manus til den planlagte filmen om Joshua French og Tjostolv Moland.

Skal vurdere lovligheten

Tjostolv Moland og Joshua French

Mens Tjostolv Moland og Joshua French sitter fengslet i Kongo på tredje året, planlegges det både film og teater om dem. (Arkivfoto)

Foto: Junge, Heiko / SCANPIX

Fangenes forsvarer har tidligere truet med rettssak om filmen blir noe av, og langer nå ut mot at skattepenger skal være med på finansieringen.

– At man skal bruke skattebetalernes penger på å iverksette et kommersielt «fiction-prosjekt» nå, er helt uanstendig og beklagelig. Det sender et uheldig signal, sier Furuholmen til NRK.no.

– Det jeg vil gjøre nå er å tilskrive Norsk filminstitutt og be om en redegjørelse. Jeg vil da foreta en vurdering på om de statlige midlene er gitt i henhold til de instrukser og retningslinjer som Norsk filminstitutt skal overholde, varsler forsvareren.

Frykter virkeligheten blir dreid

I Januar ble det kjent at Friland Film har søkt støtte til å skrive manus basert på boken «Et mord i Kongo» av Morten A. Strøksnes.

Etter det NRK kjenner til er det forfatter Nikolaj Frobenius som skal skrive manus til filmen.

Morten Furuholmen mener boken er en hybrid og at en film basert på den ikke vil gi et reelt inntrykk av Kongo-saken.

– De to som sitter dømt til døden kan så komme hjem til Norge og bli møtt med en versjon av historien de sterkt bestrider, uttalte advokaten til NRK etter at filmplanene ble kjent.

Nordmennene er for tiden fengslet i Kinshasa etter overføringen fra Kisangani. Forholdene i det nye fengselet skal være svært dårlige.