Redusert straff etter drapet i Valle

Agder lagmannsrett reduserer straffen for 40-åringen fra Grimstad som er dømt for drapet på Helge Dahle i Valle, fra elleve til ti år.

Drap i Valle

Politiet gransker teltet som ble brukt i forbindelse med festen der drapet skjedde.

Foto: Jan Jørg Tomstad/NRK

Lagmannsretten sier den dømte mannen handlet i nødverge, men at han gikk for langt, melder fvn.no.

«Tiltaltes opptreden og uttalelser umiddelbart etter knivstikken tilsier imidlertid at overskridelsen ikke skyldtes redsel eller frykt hos tiltalte som angrepet fra Dahle hadde framkalt, men et sterkt sinne utløst av alkoholpåvirkning og hele den forutgående situasjonen», skriver retten.

Aktor og forsvarer

Statsadvokat Beate Rullestad Jansen ba retten dømme drapsmannen til 12 års fengsel. Dommen endte opp på 10 år. Her sammen med mannens forsvarer, John Christian Elden.

Foto: Rebecca Trondsen / NRK

Kjent radioprofil

Dahle og den drapsdømte 40-åringen var begge på en privatfest på Sandnes i Valle, da Grimstad-mannen drepte Dahle med kniv natt til 26. mai i fjor.

Den drepte 50-åringen var en kjent skikkelse i Valle og godt likt i bygda med rundt 1300 innbyggere. Han var svært aktiv i kulturlivet i bygda og jobbet blant annet frivillig i lokalradioen.

Radioprofilen ble stukket fire ganger i brystet omkring klokken 03 om natten. Han ble brakt til Ullevål sykehus i Oslo etter knivstikkingen, men ble senere samme dag erklært død.

Helge Dahle

Helge Dahle (50) døde etter at han ble påført flere knivstikk i brystet. Knivstikkingen skjedde på en fest i Valle i mai i fjor.

Foto: Valle radio

Stikkene førte blant annet til et cirka 11 centimeter dypt kutt som traff den venstre lungen og hjerteposen.

Sparket i hodet

40-åringen som stod tiltalt for forsettlig drap, har hele tiden hevdet at han handlet i nødverge. Bakgrunnen var at Dahle sparket ham i hodet like før knivstikkingen.

Mannen har forklart at det oppstod en amper stemning mellom tiltalte og en av de andre mennene på festen. Grimstadmannen skal ha blitt fornærmet over at mannen kom med ufine beskyldninger mot ham.

Striden endte opp i et basketak på bakken. På et tidspunkt sparket Helge Dahle 40-åringen i hodet. Han svarte med å knivstikke 50-åringen.

Kniven som ble brukt, en pølsekniv, tilhørte mannen tiltalte havnet i slåsskamp med.

Statsadvokat Beate Rullestad Jansen ba i utgangspunktet lagmannsretten dømme 40-åringen til 12 års fengsel. (NRK/NTB)