NRK har snakket med mannskapet om bord på Redningsselskapets skøyter langs Sørlandskysten. Fra Farsund i vest til Arendal i øst har man et klart inntrykk av at folk flest bruker vest i henhold til endringene i den såkalte småbåtloven.
– Ja, vi ser helt klart at det er flere som bruker flytevest i båt nå enn tidligere, sier Knut Even Rislaa. Han jobber som skipper om bord på RS 147 Inge Steensland som er lokalisert i Arendal.
Rislaa mener folk generelt har blitt bedre til å bruke redningsvest eller andre godkjente flytevester de siste årene. Han får støtte av sin kollega i Mandal.
Redningsselskapet møter mange båtførere på sine ferder til sjøs. Hovedinntrykket er at folk flest respekterer det nye flytevestpåbudet.
Foto: Hans Erik Weiby / NRK- Les også:
De yngre er flinkest
– Vi har sett en klar endring ved at flere bruker vest enn tidligere, spesielt blant de yngre. Hos barnefamiliene ser vi nå at folk konsekvent benytter vest når de er på sjøen, sier skipper Andre Varmbrodt på RS «Bill» i Mandal.
Han sier enkelte i den eldre garde fremdeles lar vesten forbli ubrukt i båten.
– Jevnt over virker folk også positive til flytevestpåbudet. Jeg har til gjengjeld å høre noen snakke negativt om det, sier Varmbrodt.
Siden 1. mai har det vært påbudt å bruke flytevest i båt. Påbudet gjelder motoriserte fritidsbåter som er under åtte meter lange. (Se faktaboks).
- Les også:
– Påbudet har hatt effekt
Skipper Roy Alnæs på RS «Bendt R. Rasmussen» med hjemmehavn i Kristiansand sier de aller fleste de møter på sin vei har vest på seg.
– Akkurat nå seiler vi gjennom Blindleia, og alle vi møter har vest. Men dette er en utvikling som har pågått over noe tid, men det er ingen tvil om at påbudet har hatt effekt, sier Alnæs.
Fra 1. mai er det påbudt å bruke vest om bord i båt. (Se faktaboks)
Foto: Vikene, Solveig / NTB scanpixSkipper Jarl Pedersen på RS «Ægir» i Farsund mener debatten om flytevestpåbudet har økt bevisstheten hos folk som ferdes til sjøs.
– Det virker også som folk har stor forståelse for hvorfor loven er endret. Enkelte vil alltid være uenig, men for de fleste virker det like naturlig å ta på seg vest som å spenne på seg sikkerhetsbelte, sier Pedersen.
– Stor forskjell
Leder av sjøtjenesten i Agder politidistrikt, Miriam Stausland, sier politiet har sett en klar endring etter vestpåbudet ble innført.
Leder av sjøtjenesten i Agder politidistrikt, Miriam Stausland.
Foto: Hans Erik Weiby / NRK– Det er tydelig at mange har tatt påbudet inn over seg. Vi ser en stor forskjell fra i fjor til i år, sier Stausland.
Men hun sier det ikke er prioritert å håndheve endringen i Småbåtloven.
– Våre fire prioriteringer er promille, fart, uaktsom kjøring og lanterneføring i mørket. Men vi håndhever også de andre reglene, sier hun.
500 kroner i forelegg
Foreløpig har det vært en del usikkerhet rundt hvordan politiet skal praktisere de nye reglene, men nå vet politiet hvilken reaksjon de skal gi.
Hver person som ikke bruker vest får et forenklet forelegg på 500 kroner. Dersom det er personer under 15 år som ikke bruker vest, blir båtføreren belastet.
– Dette vil bli praktisert av politiet over hele landet, sa ansvarlig for sjøtrafikk i Vestfold politidistrikt, Morten Skarpaas, til NRK nylig.