NRK Meny
Normal

– Det var tilfeldig at jeg oppdaget mannen som lå i sjøen

Håvard Kjelsaas i Arendal var tilfeldigvis ute og syklet i natt. Det berget livet til en mann som lå i sjøen.

Håvard Kjelsaas reddet mest sannsynlig livet til en mann da han tilfeldigvis fant han liggende i vannet i en bukt i Arendal

Håvard Kjelsaas fant den bevisstløse personen her i sjøen ved Kittelsbukta i Arendal. Se intervjuet med redningsmannen her.

Kjelsaas får skryt av politiet etter at han i natt fant en mann som lå i sjøen ved Kittelsbukt i Arendal. Lillesandsmannen var ute for å lufte seg. Da han passerte Kittelsbukta så han tilfeldigvis på sjøen. Nå får Kjelsaas skryt.

– Det er all grunn til å skryte av Kjelsaas, sier operasjonsleder ved Agder politidistrikt, Ole Bjørn Kleivane.

Håvard Kjelsaas

HELTESTATUS: Håvard Kjelsaas har fått heltestatus etter at han berget livet til en mann som lå i sjøen.

Foto: Per-Kåre Sandbakk/NRK
Lå og duppet i vannet

Håvard Kjelsaas syklet forbi Kittelsbukt like før klokken fire i natt. Da så han noe i sjøen.

– Jeg snudde meg tilfeldigvis og så noe i sjøen. Jeg syklet tilbake og så noen lå og duppet i vannoverflaten, sier Kjelsaas til NRK.no.

Han ble raskt klar over at det lå en mann i sjøen. Kjelsaas slengte fra seg sykkelen og gikk ned skråningen mot sjøen der mannen lå med hodet delvis under vann.

– Jeg så mannen blødde i hodet. Det var ingen tegn til liv, så det var bare å få ham opp av sjøen, sier Kjelsaas.

Kviknet til

Kjelsaas beskriver det som svært vanskelig og tungt å få mannen opp av sjøen. Kjelsaas sier videre at han la mannen i stabilt sideleie i steinrøysa ved sjøen.

– Han kviknet til etter hvert, forteller 26-åringen.

Ropte på hjelp – ingen kom

Lillesandsmannen forteller at han forsøkte å rope på hjelp, men ingen hørte ham.

– Mens jeg jobbet med å få personen opp av vannet ropte jeg på hjelp. Jeg visste det var noen folk et par hundre meter unna, men ingen kom, forteller Kjelsaas.

Da Kjelsaas følte situasjonen var under kontroll løp han etter help og traff på noen folk. Han ba de passe på mannen, mens politiet ble kontaktet.

Avgjørende innsats

Agderpolitiet har loggført at innsatsen til Kjelsaas var avgjørende for at mannen ble ved bevissthet igjen og transportert til sykehus.

Operasjonsleder Kleivane forteller at det kom to personer løpende til politivakta i Arendal i natt. De fortalte at det lå en livløs person i sjøen. Flere politifolk løp til Kittelsbukta som ikke ligger langt unna politistasjonen.

– Kjelsaas satte i gang livreddende tiltak, forteller operasjonsleder ved Agder politidistrikt, Ole Bjørn Kleivane.