NRK Meny
Normal

Reddet livet til klassekameraten

Fire barn reddet trolig livet til en 10 år gammel gutt etter en badeulykke i Arendal. Få uker før ulykken deltok de fire i et livredningskurs.

Fire barn reddet livet til en 10 år gammel gutt etter en badeulykke i Arendal. Få uker før ulykken deltok de fire i et livredningskurs.

Se de fire barna fortelle om redningsaksjonen.

Scott Gabriel Håland, Eline Venaas, Markus Fredriksen og Amalie Sagemoen er tilbake på badeplassen på Saltrød i Arendal.

Det var her 10-åringene holdt på å miste kameraten sin forrige fredag, da de badet i sjøen. De svømte, stupte og lekte i vannet, som de pleier. Helt til en av dem lå stille i vannet.

– Det går jo ikke å holde pusten så lenge

– Han hoppet fra det øverste stupetårnet og landet helt vanlig. Så begynte han bare å flyte litt. Vi trodde han tullet, seier Eline til NRK.

– Så kom jeg på at det går jo ikke an å holde pusten så lenge. Det går jo ikke. Det er umulig å holde pusten i to minutter. Da sa jeg til de andre, han tuller ikke, forteller hun.

Amalie forstod alvoret og svømte bort til klassekameraten. Hun forsøkte å holde han oppe. Scott Gabriel hoppet uti for å hjelpe med å holde 10-åringen oppe.

Sammen klarte de fire å dra ham inn til land. Der la de gutten i stabilt sideleie. Han var bevisstløs. De drev gjenoppliving med hjertekompresjon og munn-til-munn.

– Han pustet og så la jeg ham i stabilt sideleie. Så rant det skum ut av munnen hans. Så sa jeg at han ikke måtte bli kvelt av sitt eget skum, sier Amalie.

Drukningsulykke Saltrød Arendal

Badeulykken skjedde i Lindvika ved Saltrød i Arendal.

Foto: Leif Dalen

Løp for å hente hjelp

I mellomtiden sprang Eline til nabohuset for å hente hjelp.

Laila Venaas

Laila Venaas ringte etter ambulanse og startet livredning.

Foto: Kai Stokkeland/NRK

– De var ikke hjemme, men det sto en bil der. Jeg forsøkte å røske opp døra og rope hallo, men det gikk ikke. Døren var låst, sier hun.

Til slutt fikk hun tak i moren, som løp ned til sjøen for å hjelpe.

– Da var mamma veldig bestemt. Hun sa: 'Dere løper og henter så mange dere kan få til', sier Eline.

Det var Laila Venaas var den første voksne som kom til stedet. Hun jobber til daglig som sykepleier og mener innsatsen til barna trolig har reddet livet til 10-åringen.

– Det var avgjørende at barna klarte å få ham opp av vannet. Barna forstod alvoret. Hadde de ikke gjort det de gjorde, så hadde vi ikke hatt gutten her i dag, sier hun.

Etter hvert kom ambulanse til stedet. Senere ble 10-åringen sendt til Oslo universitetssykehus, der tilstanden ble beskrevet som alvorlig.

– Det er veldig rart. Jeg tror nesten ikke at det har skjedd, sier Eline.

Faren til gutten takker klassekameratene

For tre uker siden var alle de fire barna med på Sjøvettdagene.

– Vi øvde på dukker der vi skulle pumpe 30 ganger og blåse to ganger. Vi kunne jo det fra før, men det var lenge siden vi hadde gjort det på skolen, sier de.

– Dersom vi ikke hadde vært på det kurset hadde vi ikke visst noe om hva vi skulle gjøre. Jeg er veldig glad for at læreren vår fikk meldt oss på, sier Eline.

NRK har snakket med faren til 10-åringen som fortsatt ligger på sykehus. Gutten er nå ute av respirator og puster for egen maskin.

– Vi er veldig glade for innsatsen klassekameratene gjorde og at de hadde kunnskap om livredning, sier faren.