Redd skolenavn provoserer

Det er for provoserende for nynorsk-folk i Åmli å oppkalle en skole et bokmålets far - Knud Knudsen.

Strid om språk i Åmli

Målform har splittet Åmli. I en folkeavstemning i mai i år sa et flertall av innbyggerne i Åmli at de vil ha nynorsk som målform i skolen.

Foto: Nyhetsspiller

Tellef Inge Mørland

Mørland ville ikke fyre opp under målstriden i Åmli.

Foto: Svein Sundsdal / NRK
Øystein Haga

Haga reagerte på lav terskel for mål-konflikt.

Foto: Svein Sundsdal / NRK

Det mener politikere i Aust-Agder, som i dag bestemte at navnet på den nye sammenslåtte skolen blir Tvedestrand og Åmli videregående skole.

Ville ikke hisse opp nynorsk-folket

Arbeiderpartiets Tellef Inge Mørland fra Åmli sier alternativet Knud Knudsen videregående skole ville hisse opp Åmli-innbyggere. Det er et utmerket navn i Tvedestrand/Holt, men ikke i Åmli, sa Mørland, og viste til nynorskens sterke stilling i Åmli.

– Det å velge navn på ny videregående skule som så sterkt assosieres med bokmålets far - det er klart at det vil for en del av de mest fundamentalistiske språkfolka bli oppfattet som en provokasjon, sa Mørland.

Les også:

– Uforståelig

Mørland fikk støtte fra flere som understreket at det var nødvendig med et samlende, og ikke splittende navn. Øystein Haga (Venstre) mente Amli burde konsentrere seg om adskillig viktigere utfordringer.

– Åmli har nok av utfordringer å ta tak i om ikke navnet på en videregående skal være enda en utfording, sa han.

Haga ivret for navnet Knud Knudsen videregående skole.


– Knud Knudsen kom fra Holt og han reformerte det norske språket. Han er altså riksmålets eller bokmålets far. Å ha et forbilde, så å si som en ledestjerne over skolen, vil være positivt. Vi forstår ikke argumentene om at dette kan blir spikeren i kista for skolen i Åmli. Eller at det skal være en provokasjon i språkdebatten i Åmli, sa Haga.

Men med 25 mot 10 stemmer vedtok fylkestinget i Aust-Agder at den sammenslåtte skolen skal hete Tvedestrand og Åmli videregående skole.