NRK Meny
Normal

Sørlandske rekefiskere frykter at svenskene dropper rekene

Hvis rekeeksporten til Sverige stopper opp må mange reketrålere langs sørlandskysten legge til kai. Det hevder Skagerakfisk.

Reker

Miljøorganisasjonen WWF-Norge advarte nylig mot å spise Skagerrakreker fordi den forvaltes for dårlig. Nå frykter enkelte for konsekvensene disse anbefalingene kan føre til.

Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

Miljøorganisasjonen WWF-Norge advarte nylig mot å spise Skagerrakreker fordi den forvaltes for dårlig.

Direktør Kjell-Arild Tøfte i fiskernes salgsorganisasjon Skagerakfisk er redd svenske forbrukere følger anbefalingene fra WWF.

– Det er klart vi er redde for hvordan forbrukerne oppfatter en slik veiledning som WWF har gitt. Mange kan tenke at dette er fakta, selv om vi og forskerne ser at rekebestanden er i god behold, sier Tøfte og fortsetter.

– Folk blir villedet til å tro at det er problematisk å spise reker, noe det ikke er, sier han.

160 tonn eksporteres til Sverige

120 fiskebåter langs sørlandskysten har levert rekefangster til Skagerakfisk i år. Rekefangsten er 34 prosent høyere i år enn i fjor.

160 tonn er eksportert til Sverige. Den representerer en verdi på 12 til 13 millioner kroner. Det er denne eksporten Skagerakfisk frykter forsvinner.

– Hvis markedet i Sverige lytter til det WWF påstår, må fiskebåtene i verste fall legges til kai, sier Tøfte.

WWF: – Ikke spis reker

For to uker siden gikk WWF-Norge ut å sa at reker er blitt en delikatesse som hører hjemme på nei-listen.

I sjømatguiden til WWF er reker plassert sammen med «røde» arter som hai, skate og sverdfisk. WWF mener det er mange feil og mangler ved forvaltningen av reker i Nordsjøen og Skagerrak, sier fiskerirådgiver Lars Andresen i miljøorganisasjonen.

Etter dette har det vært full forvirring om hva som egentlig er sant. Flere havforskere mener WWF tar feil. De mener rekebestanden i Skagerrak og Nordsjøen ikke er truet.

Tøfte sier det allerede er vanskelig å selge Skagerrakreker enkelte steder i Sverige, og peker på Stockholm som et dødt marked.