NRK Meny
Normal

Redd for å miste kirurger

Magekreftkirurgi flyttes 1. juli fra Sørlandet til Oslo. Sørlandet sykehus er redd for at dyktige kirurger vil slutte i jobben fordi de mister interessante operasjoner.

Operasjon

Kirurgene ved Sørlandet sykehus er bekymret for svekket kompetanse når deler av den avanserte kirurgien flyttes til Oslo.

Foto: NRK

Magekirurgi er avansert kirurgi og Helse Sør-Øst samler alle funksjoner innen magekreftkirurgi ved Oslo universitetssykehus og Akershus universitetssykehus fra 1. juli.

Per Engstrand

Fagdirektør Per Engstrand ved Sørlandet sykehus.

Foto: Anne Torhild Nilsen / NRK

Det kan føre til at Sørlandet sykehus mister nødvendig kompetanse, noe som igjen svekker annen type kirurgi, frykter fagdirektør Per Engstrand ved Sørlandet sykehus.

– Når vi mister noen av disse inngrepene kan dette teoretisk påvirke den totale kompetansen. Men det er ikke tvil om at det tilbudet våre kirurger gir, i forhold til store skader og andre typer operasjoner, er til stede og vil være det framover også, sier Engstrand.

– Avhengig av nøkkelpersoner

Også kirurgene ved Sørlandet sykehus er bekymret for svekket kompetanse når deler av den avanserte kirurgien flyttes til Oslo. Det bekrefter Ole Tysland, avdelingsleder for Kirurgisk klinikk ved sykehuset i Kristiansand.

– Vi er helt avhengige av bestemte nøkkelpersoner for at denne delen av kirurgien skal være velfungerende hos oss.

– Hvis disse ikke synes det er interessant nok å jobbe i Kristiansand, fordi interessante operasjoner flyttes et annet sted, vil vi være ille ute her hos oss. Jeg er litt bekymret for hvordan dette skal utvikle seg på sikt, sier Tysland.

Kan operere i Oslo

Når magekreftoperasjoner forsvinner fra Sørlandet sykehus får kirurgene tilbud om å operere pasienter fra Agder i Oslo for å opprettholde sin kirurgiske kompetanse.

– Våre meget dyktige kirurger på tarmkirurgi skal fortsatt få mulighet til å praktisere denne type kirurgi ved å være med på operasjoner på Oslo universitetssykehus, sier Engstrand.

Bekymret for rekruttering

Engstrand frykter de kirurgiske utfordringene blir svekket og at kirurger ved Sørlandet sykehus finner seg andre, mer attraktive arbeidsplasser.

– Når avansert behandling forsvinner blir det kanskje mindre attraktivt å bli ved sykehuset og mindre attraktivt å søke jobb her. Vi har en bekymring for det.

– Er det noen som har signalisert at de vil finne seg et nytt arbeidssted?

– Vi må bare håpe at dette ordner seg på sikt.

Avdelingslederen for Kirurgisk klinikk ved sykehuset i Kristiansand deler Engstrands bekymring for rekruttering av nye kirurger.

– En avdeling som har et stort repertoar av operasjoner vil være en avdeling som lettere kan rekruttere fagfolk. Da vil man i større grad finne interessante oppgaver i en slik avdeling, sier Ole Tysland.