Hopp til innhold

Redd Barna krever at familieministeren ordner opp: – Gjør noe med det da

Det har drøyd i nesten to år med å få på plass nye regler i utvisningssaker. Redd Barna ser stadig flere familier som splittes, og mener Ropstad (KrF) må ta grep i egen regjering.

Yasmin Kristensen og barn

Yasmin Kristensen fra Lyngdal klemmer en av tvillingguttene sine. Firebarnsmora har bodd her i 19 år, men er nå utvist fra Norge og Schengen i to år.

Foto: Siv Kristin Sællmann / NRK

– Når barneministeren går ut, så må han ta ansvar. Han sitter jo i regjeringen som bestemmer dette, sier Monica Sydgård, leder i Redd Barnas Norgesprogram.

Hun sier de ser stadig flere saker der familier splittes, og krever en stopp på at det er barna som straffes i utvisningssaker.

Det er to år siden Stortinget påla regjeringen å komme med alternative straffereaksjoner i disse sakene, men fremdeles har det ikke skjedd.

I dag er det ingen andre måter å straffe i disse sakene, enn utvisning.

– Vi ser nå i sak etter sak at barns beste ikke er vektlagt. Innvandringspolitiske hensyn får forrang, sier Sydgård.

Yasmin Kristensen med familie (sladdet)

Yasmin og Rolf Erik Kristensen har vært gift i 15 år, og har fire barn sammen. Nå kastes hun ut av Norge og Schengen.

Foto: Siv Kristin Sællmann / NRK

Tidligere har ikke barne- og familieminister Kjell Ingolf Ropstad villet uttale seg om saken til Yasmin Kristensen som sendes ut av landet etter 19 år.

Forrige uke gikk han ut og sa at dette er trist, og at reglene er for firkanta.

Kristensen flyktet fra Djibouti og trusler om tvangsekteskap, men oppga Somalia som hjemland. Løgnen fra den gang, gjør at hun må reise fra sin norske mann, og barna deres fra fjorten til seks år i minst to år.

Kjell Ingolf Ropstad

Barne- og familieminister Kjell Ingolf Ropstad.

Foto: Svein Sundsdal / NRK

Krever en dato

Redd Barna mener det ikke holder å si at saken er trist. Sydgård mener barneministeren har et ansvar for at hans egen regjering får på plass nye regler straks:

– Vi ønsker å vite når, så kom med en dato, sier Sydgård.

Ropstad sier det er vanskelig når mange andre partier både i regjeringen og Stortinget ikke ønsker oppmykning. Han mener han har kjempet hardt for å endre regelverket:

– Nå jobber jeg internt i regjeringen for at det skal bli endringer som tar størst mulig hensyn til barna. Vi kunne hindret mange utvisninger dersom KrF og SV fikk gjennom sine forslag.

Taus justisminister

Justisminister Jøran Kallmyr har blitt beskyldt for å somle bevisst med saken. Han sa til NRK i desember at forslag til alternative straffereaksjoner skulle ut på høring før jul.

Fremdeles har det ikke kommet noe.

Kallmyr vil ikke kommentere saken denne gang. Hans rådgiver Andreas Skjøld-Lorange sier til NRK at departementet fremdeles jobber med et forslag.

– Vi kan ikke være mer presise enn det. Vi foregriper ikke når det vil bli sendt på høring.

Rolf Erik og Yasmin Kristensen med dokument

Ekteparet har brukt de siste årene på å kjempe for at mamma Yasmin skal få bli i landet.

Foto: Siv Kristin Sællmann / NRK

Heller ikke Ropstad kan gi noe svar på når det kommer forslag til andre straffereaksjoner:

– Jeg håper vi kan presentere en løsning i løpet av kort tid.

Redd Barna mener regjeringen ikke har noe annet valg enn å endre reglene, fordi Norge har en forpliktelse gjennom FNs barnekonvensjon:

– Hvordan kan det være barns beste å ha kontakt med mor via skype, spør Sydgård.

Krever tilbake barnetrygd

Etter utvisningsvedaket i Høyesterett, har Nav krevd tilbakebetalt 300.000 koner fra Yasmin Kristensen. Av disse er 50.000 barnetrygd.

Nav har tatt pant i familiens hus, og anmeldt henne for trygdesvindel. Dersom hun blir dømt for trygdesvindel, vil Nav kunne kreve henne for alle ytelser helt fra hun kom til Norge. Det er rundt halvannen million kroner.

Hun har anket dommen fra Høyesterett til menneskerettsdomstolen i Strasbourg. Kristensen har fått avslag på immunitet frem til saken eventuelt blir behandlet der.

Familien i Lyngdal har pakket koffertene sine.

– Hun drar ikke alene. Da reiser vi alle sammen, sier mannen Rolf Erik Kristensen.