Reagerer på totalforbud mot fiske

Fritidsfiskere reagerer på vedtaket om å innføre landets strengeste restriksjoner på fiske i enkelte områder i Tvedestrand.

Gutt på fisketur

Fritidsfiskere reagerer på at også barn blir nektet å fiske i enkelte områder i Tvedestrandsskjærgården.

Foto: Colourbox

Ola Mosberg

Yrkesfisker i Tvedestrand, Ola Mosberg, mener at politikerne innfører yrkesforbud.

Foto: Benedicte Goa Ludvigsen / NRK

Jan Dukene

Ordfører i Tvedestrand, Jan Dukene (TTL).

Foto: Svein Sundsdal / NRK
– Jeg tror de fleste synes at dette er veldig drastiske tiltak, sier fritidsfisker Elling Vidar Andersen på Sandøya.

Han reagerer sterkt på politikernes vedtak tirsdag, om totalt fiskeforbud i to områder i Tvedestrand.

Særlig kritisk er han til at havforskerne ikke tillot å slippe til barn og unge under 16 år i fiskeforbudsområdene, slik kommunen har søkt om.

– Dette går mest ut over de som er inne i Tvedestrandsfjorden, at de må reise ut hele fjorden for å kunne slenge ut et snøre. Og med tanke på barn og unge som skal lære seg å bruke sjøen, så synes jeg dette er veldig dramatisk, sier Andersen.

Tvedestrand er først ute i landet med såkalte nullfiskeområder. Men slike begrensninger i fisket vil trolig også komme i mange andre kommuner etterhvert.

Det er Havforskningsinstituttet som står bak prosjektet, som blant annet skal bidra til å få opp igen bestanden av kysttorsk og hummer.

– Politikerne innfører yrkesforbud

Yrkesfiskerne er også svært kritiske, og fisker Ola Mosberg på Sandøya mener politkerne innfører yrkesforbud.

– Det er jo ikke mye å leve av her nede. Og verre blir det når de skal innføre yrkesforbud. Vi håper at Fiskeridirektoratet kan se galskapen i dette, sier Mosberg.

Ordføreren: – Vi kommer i førersetet

Ordører Jan Dukene i Tvedestrand mener fiskerne overdriver konsekvensene og mener det er viktig for Tvedestrand å være først ute.

– Jeg er sikker på at det vil komme restriksjoner langs kysten etterhvert. Nå er vi med og setter oss i førersetet på hvor disse restriksjonene kommer. Vi er interressert i å gjøre det vi kan for å få opp fiskebestanden, sier han.

– Hvor mye har dere lyttet til fiskerne?

– I forhold til hvordan forslaget var opprinnelig, har vi etterkommet deler av det. Men det er aldri populært å gi restriksjoner, sier Dukene.

Han tror at det vil komme mer restriksjoner når det gjelder arealene på sjøen, på samme måte som det er i forhold til landbruk, jakt og fiske på landsiden.

– Fiskeinterressen faller bort

Elling Vidar Andersen er bekymret for at dette vil ramme interessen for fiske og friluftsliv i Tvedestrand:

– Jeg synes dette er helt ille. Vi har diskutert dette mye ute på Sandøya. Nå har vi fått masse begrensninger på alt av redskap, og det har blitt så mange begrensninger at interressen blant ungdommen rett og slett faller bort, sier han.

Må ha kontroll på forskningen

Havforsker Alf Ring Kleiven ved Flødevigen forskningstasjon sier det ble umulig å gi barn og unge unntak fra forbudet om å fiske i de nye reservatene.

– Utfordringen er at vi skal putte inn veldig mye forskningsprioritet i disse områdene, og vi må ha full kontroll på hvor mye fisk som blir tatt ut. Og det ville vi ikke kunne hatt kontroll på. Dermed kunne vi ikke lagt inn like mye prestisjefylt forskning som det vi nå håper å få til, sier Kleiven.