- Kaldt og kynisk

Ledelsen ved Sørlandssenteret i Kristiansand får kraftig kritikk fra flere hold.

Dagrun Eriksen

Nestleder i Kristelig Folkeparti, Dagrun Eriksen, mener ledelsen i Sørlandssenteret må ta til fornuft og ønske selgere av gatemagasinet KLAR velkommen.

Foto: Leif Hallgeir Dalen / NRK

Nestleder i Kristelig Folkeparti, Dagrun Eriksen, er én av flere som reagerer sterkt på at rusmisbrukere ikke lenger får selge gatemagasinet KLAR ved Sørlandssenteret.

Ledelsen ved senteret begrunner avslaget med at de heller ikke tillater andre å selge eller fremme sine produkter ved senteret.

Klar

- Jeg er blitt avvist hele livet. Nå er jeg i rehabilitering og går på jobb hver dag. Nå blir jeg avvist igjen, sier KLAR-selger Hans-Christian Krogh.

- Dette opprører meg. Jeg mener det er kaldt og kynisk. Det vi trenger er mer raushet og større romslighet overfor ei gruppe som har opplevd å bli kasteballer i samfunnet vårt hele livet, sier Dagrun Eriksen.

HVA MENER DU? SI DIN MENING NEDERST.

Hun trekker fram at til og med Nav har klart å lempe på reglene, når det gjelder trygd og samtidige inntekter fra salg av magasinet. Da må også senteret klare å lempe på sine regler, mener Eriksen.

- Jeg vil oppfordre senterledelsen til å ta til vettet.

- Jeg tenker at det vil være en bra profil for senteret å vise at her er det plass til alle, så kan man ha andre regler for komersielle aktører. Nå må man bruke hodet, sier Eriksen.

- De sier at de ikke vil ha kommersielle selgere på Sørlandssenterets område, men hver uke og helg er det kommersielt salg på utsiden, sier KLAR-selger Hans-Christian Krogh.

Han har holdt seg rusfri i et halvt år, og har siden august solgt KLAR på Sørlandssenteret.

Nekter å kommentere saken

Kjetil Børufsen

Senterleder Kjetil Børufsen på Sørlandssenteret vil ikke kommentere utestengelsen.

Foto: Saltrøe, Tor / Tor Saltrøe/NRK

Senterleder Kjetil Børufsen nektet i går å kommentere saken overfor NRK. Onsdag får NRK beskjed fra Børufsens kontor, om at han sitter i møter hele dagen og ikke kan ta i mot telefoner.

- Jeg håper at utestengelsen er et arbeidsuhell, og at senterledelsen vil revurdere saken og komme til at de vil ønske KLARs selgere velkommen, sier Steinar Olsen.

Kjøper resten av bladene

Daglig leder i Stormberg i Sørlandsparken, Steinar Olsen, sier han vil gi KLAR- selgerne kompensasjon for tapt fortjeneste.

Steinar Olsen

Daglig leder i Stormberg i Sørlandsparken, Steinar Olsen, vil kontakte konsernledelsen i Olav Thon Gruppen og Vital forsikring, om ikke Sørlandssenteret snur.

Foto: Wirsching, Anne / Anne Wirsching/NRK

- Det viktigste er at Sørlandssenteret igjen ønsker dem velkommen og dét tror jeg de vil gjøre, når de får tenkt seg om. Vi har sagt at fram til Sørlandssenteret kommer på bedre tanker, vil vi kompensere KLAR-selgernes inntektsbortfall, ved at de kan komme til oss og selger restopplaget, sier Olsen.

Dersom ledelsen ved Sørlandssenteret velger å ikke ønske gatemagasinets selgere velkommen igjen, vil Olsen seinere denne uka ta kontakt med ledelsen i Vital Forsikring og Olav Thon Gruppen og spørre dem om de er klar over Sørlandssenteret ekskludering av gatemagasinets selgere. Han vil samtidig høre om dette er en praksis som Vital og Olav Thon anbefaler også for sine øvrige kjøpesentre i Norge.

- KLAR-selgerne har gjort en kjempejobb. De behandler kundene sine med respekt, de er høflige og opptrer på en bra måte. Det skulle bare mangle at de ikke skulle være velkomne over alt hvor de ønsker å selge disse flotte magasinene, sier Olsen.

Overrasket over avgjørelsen

Leder av Kristiansand SV, Alf Holmelid, er svært overrasket over at Sørlandssenteret avviser selgerne.

Alf Holmelid

Alf Holmelid tror Sørlandssenteret vil snu.

Foto: Odd Rømteland / NRK

Også han tror at senterledelsen vil endre avgjørelsen.

- Jeg har ofte truffet folkene som jobber med gatemagasinet KLAR og har sett at dette er noe som skaper livsglød og entusiasme, og gir folk en verdighet.

- Dette er en type folk som vi bør hjelpe fram, ikke skyve fra oss. Jeg regner med at dette blir omgjort, slik at vi slipper å ha store aksjoner for en sak som er så god, sier Holmelid.

Video nsps_upload_2009_2_24_17_18_44_392.jpg
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

Se video: Jages fra Sørlandssenteret