Går glipp av 2 500 kroner i måneden

Mange småbarnsforeldre går glipp av flere tusen kroner i kontantstøtte på grunn av barnehagens åpningstid.

Mange småbarnsforeldre går glipp av flere tusen kroner i kontantstøtte på grunn av barnehagens åpningstid. Mamma Marianne Foss synes det er urettferdig at hun mister hele kontantstøtta fordi barnehagen hun har sønnen i har lang åpningstid.

SE VIDEO: Foreldre reagerer på urettferdig kontantstøttelov, som gjør at barnehagens åpningstid avgjør om man får kontantstøtte eller ikke.

SV og Arbeiderpartiet har hele tiden fryktet at kontantstøtten forsterker tradisjonelle kjønnsrollemønstre og hindrer integrering. Derfor er reglene for kontantstøtte nå strammet inn. Men ikke alle var forberedt på hvordan endringene ville slå ut.

Marianne Foss i Vennesla er en av flere foreldre som hadde regnet med at hun hadde rett på 50 prosent kontantstøtte, fordi hun bare har barnehageplass to dager i uka.

Hun har valgt å jobbe deltid etter at hun fikk sitt tredje barn, og 15 måneder gamle Daniel har nettopp begynt i barnehage, to dager i uka.

For lang åpningstid

Marianne Foss og Daniel

Marianne Foss synes det er urettferdig at hun mister hele kontantstøtta, bare på grunn av barnehagens åpningstid.

Foto: Geir Ingar Egeland / NRK

Men Daniels barnehage har åpent 10,5 timer i døgnet. Det gjør at Daniel overskrider den nye grensa på 21 timer i uka, selv om han ikke er i barnehagen så lenge. Dermed mister mamma Marianne hele kontantstøtta.

– Jeg tenkte ikke på det, at dersom jeg hadde hatt en barnehage som hadde oppe fra 7.00 til 17.00, så hadde jeg akkurat vært innenfor. Det er litt for galt, sier Foss.

Nav har ennå ikke oversikt, men bekrefter at mange foreldre går glipp av 2 500 kroner i måneden på grunn av lang åpningstid i barnehagen.

– Urimelig

KrF synes regelen er blodig urettferdig. Stortingsrepresentant Kjell Ingolf Ropstad mener dette er rene bingoen for foreldrene.

Kjell Ingolf Ropstad

– Urimelig, mener KrFs Kjell Ingolf Ropstad.

Foto: Geir Ingar Egeland / NRK

– Det er så urimelig at alle må forstå at det må et mer moderne regelverk på plass. Har du barnet to dager i barnehage, må du trekkes 40 prosent i kontantstøtte og ikke fullt, som her, sier stortingsrepresentant Kjell Ingolf Ropstad.

– Den moderne familie ønsker mer fleksibilitet, så det å kunne kombinere kontantstøtte og barnehage er en bra ting.

Foss er glad for at noen politikere tar tak i saken.

– Det hjelper sikkert ikke for min del, men da kan det i alle fall komme de neste til gode. Det er viktig at det er et system som er rettferdig. Når du bare har barnet to dager i barnehagen istedenfor fem bør du få kontantstøtte, det var jo det som var meninga, sier Foss.