Hopp til innhold

Fikk brosjyre mot koronavaksine i postkassa: – Ren skremselspropaganda

Flere reagerer på at de har fått flygeblader i postkassene sine som advarer mot å ta koronavaksinen. Forening for Fritt Vaksinevalg står bak.

Ragnhild Wennheim reagerer på vaksinebrosjyre som kommer i postkassen

Ragnhild Wennberg reagerer på brosjyren som har dukket opp i nabolagets postkasser. – I verste fall kan denne brosjyren ta liv, sier hun.

Foto: Anne Wirsching / NRK

– Jeg er redd for at folk skal ta livstruende valg basert på feilinformasjon, sier Ragnhild Wennberg.

Hun og flere naboer i Kristiansand har den siste tiden fått brosjyrer i postkassen fra Foreningen for Fritt Vaksinevalg. Denne er lagt i postkasser over hele landet. Foreningen advarer folk mot å ta koronavaksinen.

De skriver blant annet at vaksinen er eksperimentell og hasteutviklet og at den har ukjente biologiske og genetiske langtidsvirkninger.

Brosjyre fra Foreningen for Fritt Vaksinevalg

Ragnhild Wennberg og flere av naboene reagerer på det de oppfatter som ensidig og udokumenterte påstander om koronavaksinen i postkassene sine.

– Skremselspropaganda

– Dette er ren skremselspropaganda, sier Wennberg. Hun jobber som medisinsk oversetter. Derfor har hun lang erfaring med å tolke informasjon fra legemiddelprodusenter.

Hun ser ingen grunn til å tvile på myndighetenes informasjon om koronavaksinen.

– Jeg kan forstå at noen er betenkt. Jeg kan til og med akseptere at ikke alle vil ta vaksinen.

Hun mener likevel at vaksinevalget må baseres på vitenskap, og ikke på det hun mener er konspirasjonsteorier.

– Vær kritisk. Les Felleskatalogen. Ikke baser valgene dine på informasjon fra folk som kan virke som de har et brevkurs i medisin, sier hun.

– Ønsker ikke å skremme

Det er Sigurd Nes som er leder i Foreningen for Fritt Vaksinevalg. Han er lege og har også tidligere uttalt skepsis til vaksinen.

Nes skriver til NRK at de er bekymret for at myndighetenes ønske om å vaksinere en stor del av befolkningen, vil påvirke det som formidles om vaksinen.

– At kun de farlige aspektene ved sykdommen blir belyst og kun de positive sidene ved vaksinene kommer frem, skriver han.

Derfor har Foreningen for Fritt Vaksinevalg trykket opp brosjyrer for å komme med informasjon som de mener er relevant.

– Vi har forsøkt å være faktabasert, og det finnes referanser til hver eneste uttalelse i brosjyren på våre hjemmesider. Vi har overhodet ikke noe ønske om å skremme. Vi vil kun informere, skriver Nes.

Sigurd Nes

Sigurd Nes, leder i Foreningen for Fritt Vaksinevalg oppfordrer sine medlemmer til å kun dele ut brosjyrer til de som selv har ønsket å motta denne informasjonen.

Foto: Else Karine Archer / NRK

Frivillig vaksine

Overlege Preben Aavitsland i Folkehelseinstituttet sier det viktigste for FHI er at folk vaksinerer seg dersom man ønsker å beskytte seg selv.

– For oss er det ikke nødvendigvis noe mål at flest mulig skal vaksinere seg. Det viktigste er at de som ønsker denne beskyttelsen vaksinerer seg. De som ikke ønsker det, kan si nei takk.

Han sier videre at det virker som at denne foreningen ønsker at man ikke skal tilby folk vaksinen.

– Da blir det jo heller ikke et fritt vaksinevalg. Da får jo ikke folk muligheten til å bli vaksinert.

Aavitsland sier det er ingen grunn til å frykte bivirkninger av koronavaksinen.

– Nå har vaksinen blitt gitt til millioner av mennesker over hele verden og man ser at den ikke gir noen alvorlige eller umiddelbare bivirkninger.

Bivirkninger på lang sikt kan Aavitsland ikke garantere mot.

– Nei, vi kan ikke garantere at det ikke finnes noen bivirkninger som ikke har blitt oppdaget enda. Men så langt ser dette veldig bra ut.

Overlege Preben Aavitsland i Folkehelseinstituttet

Preben Aavitsland i FHI sier det er opp til hver enkelt å ta vaksinen eller ikke.

Foto: Tor Erik Schrøder