- Sosial dumping er helt uakseptabelt

Stortingsrepresentant for SV, Karin Andersen, krever nå at regjeringen lager en ny handlingsplan mot sosial dumping.

Stortingsrepresentant Karin Andersen, ( Sv ), Hedmark.

Karin Andersen er nestleder i arbeids- og sosialkomiteen på Stortinget. Hun reagerer kraftig på avsløringen om forholdene til flere utenlandske arbeidere på en arbeidsplass i Lillesand.

Foto: Bjørn Sigurdsøn / Scanpix

Nestleder i Stortingets arbeids- og sosialkomiteen, Karin Andersen (SV), reagerer kraftig på NRKs avsløringer om grov utnyttelse av de polske arbeiderne på en arbeidsplass i Lillesand.

Andersen: – Uakseptabelt og ulovlig

– Det er helt uakseptabelt og helt ulovlig å drive slik. Ærlige bedrifter, ansatte og vikarer trenger bedre beskyttelse, sier stortingsrepresentanten.

Nå krever SV at regjeringen kommer på banen med ny og bedre tredje handlingsplan mot sosial dumping.

– Hvis vi ikke stopper sosial dumping har ikke ærlige bedrifter mulighet til å overleve. Ansatte vil både oppleve at det blir farligere på arbeidsplassen, flere skader på jobben og at lønningene for vanlige arbeidstakere presses ned, sier Andersen.

Les også:

På gaten uten penger

Tirsdag fortalte NRK om de to polakkene Januasz Malkowski og Slawomir Dudek som jobbet på en arbeidsplass i Lillesand for femti kroner i timen uten arbeidskontrakt og timelister.

polakker

Januasz Malkowski og Slawomir Dudek hevder de ble svindlet av firmaet fra Østlandet de var leid inn for.

Foto: Leif Dalen / NRK

– Etter to måneder på jobb krevde vi en arbeidskontrakt. Da vi ba om dette ble vi avvist, forteller Slawomir Dudek til NRK.

Etter at firmaet fra Østlandet de var leid inn for gikk konkurs, står de nå på gaten uten penger.

– Vi har ingen penger og har derfor store problemer med å komme oss tilbake til Polen, sier Dudek.

Januasz Malkowski sier til NRK at han ønsket å fortsette å jobbe i Norge.

– For oss var jobben bra, men vi ble svindlet.

Organisasjonsarbeider i Fellesforbundet, distrikt 9, Thor Åge Christiansen, kaller situasjonen med de utenlandske arbeiderne for kynisk utnyttelse.

Thor Åge Christiansen

Thor Åge Christiansen i Fellesforbundet mener han ser mange tilfeller der utenlandske arbeidere blir utnyttet.

Foto: Leif Dalen / NRK

– Etter mitt syn er disse forholdene svært alvorlige. Det er snakk om farlig arbeid uten sikring, de har ikke hatt arbeidsavtale, lønnsslipp eller timelister. Ingenting har vært på plass, sier han.

Vil styrke Arbeidstilsynet

Noen av forslagene Karin Andersen i SV nå kommer med er blant annet å styrke Arbeidstilsynet for å følge bedre opp tilsyn etter vikarpakken som ble vedtatt i forbindelsen med Vikarbyrådirektivet.

Andersen ønsker også å gi Arbeidstilsynet lov til å ilegge overtredelsesgebyr ved brudd på arbeidsmiljøloven, allmenngjøringsloven og utlendingsloven.

Hun ønsker også at de som blir leid ut er fast ansatt i utleiebedriften eller bemanningsbyrået. I tillegg krever hun at fagorganisasjonen kan gå til sak mot eventuelle arbeidsgivere som bryter lovverket.

– Det vil ikke innleide eller vikarer tørre å gjøre selv, sier hun.

Kan se rett gjennom fingrene

– I dag er det også slik at den som bestiller et bygg ikke har plikt til å betale lønn ansatte har til gode hos leverandør og underleverandør. Det betyr at en kommune i verste fall kan bestille nytt kulturhus, vite at sosial dumping foregår og se gjennom fingrene med det fordi det ikke har noen konsekvenser for dem, sier hun.

Et annet tiltak Andersen etterlyser er en allmenngjøring av tariffavtaler.

– Det er vanskelig fordi dokumentasjonskravene er så strenge. Dette må endres.

Tilsynsleder i Arbeidstilsynet, Paul Bjarne Nerheim, tror ikke problemet er så stort som Fellesforbundet skal ha det til.

– Det finnes ikke noe belegg som sier at halvparten av virksomhetene innenfor bygg og anlegg driver med sosial dumping. Arbeidstilsynets vurdering er at den oppfatningen Fellesforbundet har med de små virksomhetene de primært har ansvar for, er litt annerledes enn det Arbeidstilsynet har, sier Nerheim.

Det har ikke lyktes NRK i å få en kommentar fra ledelsen i byggefirmaet på Østlandet som ansatte polakkene. Og den lokale byggherren i Lillesand hevder han ikke kjente til ulovlighetene.

Stadig flere utlendinger arbeider under slavelignende forhold i byggebransjen. Det mener Fellesforbundet i Aust-Agder. Svært mange jobber svart og uten arbeidskontrakter.

Polakker uten arbeidskontrakt