Reagerer på at tiggere selger narko

Enkelte tiggere selger narkotiske tabletter i sentrum av Kristiansand. Det bekrefter flere kilder. Nå ber en tidligere rusmisbruker politiet om å ta affære.

Tiggere og piller

En tidligere rusmisbruker sier man bare kan be enkelte tiggere om vitaminer og så får man kjøpe narkotiske tabletter.

Foto: NRK/Colourbox

En tidligere rusmisbruker mener det ikke er enkelt å være rusfri når han blir tilbudt narkotiske tabletter av enkelte tiggere i Kristiansand.

Mannen, som vil være anonym, forteller han kjøpte tabletter da han var rusmisbruker. Han hevder at det fortsatt foregår salg på åpen gate i Markens.

– I begynnelsen av uka gikk jeg og en bekjent av meg nedover Markens og ble oppsøkt av en av romfolket. Det var en som jeg hadde mye kontakt med i fjor. Ikke på grunn av tigging, men fordi han solgte piller til meg, sier mannen til NRK.

Bare å spørre etter vitaminer

Den tidligere rusmisbrukeren synes det er en påkjenning å bli gjenkjent og tilbudt narkotiske tabletter på åpen gate midt i sentrum av Kristiansand.

– Jeg må si at jeg ble veldig overrasket første gang jeg fikk beskjed om at jeg bare trengte å spørre en av de damene som satt med skaut om vitaminer og jeg fikk det jeg ville ha.

Politiet i Kristansand bekrefter overfor NRK at de avdekket to til tre saker i fjor der enkelte tiggere ble avslørt for å ha solgt tabletter. Én sak er under etterforskning i år.

– Dårlig for omdømmet

Presten Christoforos Schuff, som kjenner tiggermiljøet i byen godt, er kjent med at enkelte tiggere selger tabletter.

Christoforos Schuff

Presten Christoforos Schuff, som kjenner tiggermiljøet godt, er kjent med at enkelte tiggere selger narkotika.

Foto: Frans Kjetså/NRK

– Jeg kjenner til at det har skjedd, både gjennom politiet og fordi flere har sagt det til meg og jeg selv har sett det.

– Når jeg er blant dem er dette noe jeg selvsagt snakker om. Dette må de absolutt slutte med. Det handler om tiggernes omdømme, og om de holdningene andre får til dem: Er de alle sammen narkoselgere, er de alle sammen tyver? Vi vet at ikke alle er det.

Ber politiet ta grep

Den tidligere rusmisbrukeren, som nå holder seg unna narkotika, hevder han var i kontakt med flere da han skulle ruse seg.

– Disse damene er det jo en 10-12 forskjellige av, men de kjøper du ikke av, de bare tilnærmer du deg og spør om vitaminer.

– I begynnelsen, da dette startet, var de litt skeptiske, men så sier de fem minutter og så kommer det en av disse gutta på sykkel eller gående, sier mannen.

Nå ber den tidligere rusmisbrukeren om at politiet og politikere tar affære.

– Jeg synes jo at dette er en politikersak og en sak for politiet å rydde opp i. Jeg synes det er ille når de utgir seg for å være tiggere.

– Det finnes veldig mange fra romfolket som det er synd på og som trenger penger, og da synes jeg det er synd at disse skal ødelegge for dem, sier mannen.