NRK Meny
Normal

– Forsøpler Arendal sentrum

Useriøst konkursutsalg forsøpler Arendal sentrum mener handelstandsforeninga.

Konkursutsalg

Handelstandsforeninga i Arendal misliker konkursutsalgene som bare blir i byen de få månedene med mest folk.

Foto: Erik Wiig Andersen / NRK

Handelstandsforeninga Arendal Sentrum ber bygårdeiere om å si nei til midlertidig utleie om sommeren.

Foreninga tar nå kontakt med flere bygårdeiere i Arendal, som de hevder leier ut til useriøse konkursutsalg.

Butikkene skummer kun fløten av salget om sommeren og forsøpler sentrum med konkursplakater, mener markedsjef Marianne Inntjore i Arendal Sentrum.

Marianne Inntjore

Markedsjef Marianne Inntjore i Arendal Sentrum mener de gule konkurs-plakatene forsøpler sentrum.

Foto: Erik Wiig Andersen / NRK

– Vi har butikker som driver hele året og kjemper hardt for å holde hodet over vannet. Så kommer andre aktører inn i prime time og selger aktuelle varer som også finnes i butikkene. Jeg synes det er synd for de som driver seriøst hele året. De store plakatene med konkurssalg gir også et feilaktig inntrykk av hva som er situasjonen her nede i byen og jeg synes det er en forsøpling av byen, sier Inntjore.

SØPPEL ELLER GODE TILBUD? SI DIN MENING NEDERST.

– Veldig negativt

Det har dukket opp flere konkursutsalg i Arendal sentrum den siste tida. De overtar tomme butikklokaler for en kortere tid, setter opp store gule konkursskilt på utsida og selger oppkjøpte konkursvarer tilsynelatende billig.
I klesbutikken til Svein Braatlund i Havnegata har de fått en ny nabo som selger merkeklær fra ulike konkursbo rett over gata.

– Jeg synes det er veldig negativt. Det er bare å skrive en plakat og så er man i gang. Vi ønsker at byen skal være mer kreativ og ha mer seriøse aktører. Utviklinga er negativ og det blir enda mer negativt når du får slike aktører som skummer fløten av det vi andre driver med hele året. De kommer kanskje mellom juni og august og sier «ha det» etterpå, sier Braatlund.

– Vil ha det billigste og beste

I Nordeas ledige lokaler midt i sentrum har det akkurat flyttet inn et konkursutsalg med dyner i sortementet. Det er lagt ut to paller midt i gata med gul skrift som skal lokke kundene til konkurssalget. Kundene Anne og Svein Farstad har valgt å kjøpe dyner her og ser ingen problemer det.

– Vi var her i går og kjøpte masse dyner og vi har kjøpt dyner igjen i dag. I alle fall er vi opptatt av å få det beste og billigste når det gjelder slike enkle ting, men det bør være ordentlige butikker også. Jeg synes heller ikke det er så fint med de store gule plakatene, men jeg har sjekket prisene også på andre butiker og funnet ut at jeg her får dem for en firedel av prisen. Da var jeg ikke i tvil, sier Anne Farstad.

– Ikke lei ut til konkurssalg

Markedsjef Marianne Inntjore i Arendal Sentrum vil nå ta opp utviklinga med bygårdeierne som har leid ut lokaler til disse bedriftene, deriblant Nordea som selv har mange troafste kunder i byen.

Konkursutsalg

Handelsstandsforeninga og de lokale butikkene liker dårlig skilt som dette.

Foto: Erik Wiig Andersen / NRK

– De kan sikkert ikke gjøre noe med dette i år, men for framtida håper vi at vi kan få til en ordning som gjør at vi unngår slike saker. Vi jobber hardt for å skaffe gode konsepter og nisjebutikker som trekker kunder til sentrum og da er det ikke positivt å finne store konkursutsalg i bykjernen, sier Inntjore.

– Er det ikke egentlig konkurransen dere er redde for?

– Hadde disse butikkene vært her hele året hadde det vært en fair konkurranse, men nå kommer de i beste sendetid når det er mest kunder her og da blir det en skjev konkurranse.

Eiendomsforvalter Tor Erling Hansen i Nordea vil ikke kommentere sitt utleieforhold direkte, men sier de ikke ønsker store reklameplakater og useriøse leietakere. Etter det NRK kjenner til vil banken nå vurdere leieforholdet på ny.