Healer: Dropp pillene

Svært syke mennesker har blitt frarådet å ta livsviktig medisiner av healer.

Medisin (illustrasjon)
Foto: Sigurdsøn, Bjørn / SCANPIX

Stein Grytten

Kommunelege Stein Grytten

Foto: Eie, Lars / Lars Eie/NRK

En hjertesyk mann sluttet med livsviktige medisiner etter at han ble skremt av en healer.

- Pasienten i 50-årene hadde et anfall av hjerneslag. Healeren målte blodsukkeret hans og mente at han ikke tålte medisinen. Pasienten ble såpass skremt at han sluttet å ta hjerte- karmedisiner, sier kommuneoverlege Stein Grytten i Mandal.

Han er bare en av mange syke mennesker på Sørlandet som healere har frarådet å bruke medisin.

Hvem som helst kan starte med alternativ behandling, uten at noen fører tilsyn med hva de driver med.

Grytten mener det bør være statlig tilsyn med alternative behandlere.

Rystet over healers råd

Kommuneoverlege Stein Grytten er ikke mot alternativ behandling, men er rystet over hva hans pasienter har fått høre av folk som driver slik behandling. Hans pasient hadde ikke for lavt blodsukker, men problemer med hjerte.

- Pasienten var alvorlig syk. Han hadde et lite hjerneslag - hvis han ikke får en aktiv forebyggende medisin så risikerer han nye slag, sier Grytten

En annen pasient fikk diagnosen metallallergi, og pasienten måtte slutte i jobben som blikkenslager. Men pasienten hadde ikke metall-allergi, forteller Grytten.

Etterlyser tilsyn

Kristian Hagestad

Fylkeslege Kristian Hagestad

Foto: NRK

Fylkeslege Kristian Hagestad er den som fører tilsyn med helsepersonell i Vest-Agder. Også han etterlyser tilsynsmyndigheter som kan følge med på healerne.

- Det hadde vært en betryggelse for personer som søker slik behandling at de var sikret en mulighet til at det slås ned på slike tilfeller som går lang over streken, sier Hagestad.