NRK Meny
Normal

– Handikapforslag latterliggjør oss

Heidi Rosander Lund er kraftig provosert over Jørgen Foss' utspill om at sykelig overvektige bør ha handikapparkering.

Heidi Rosander Lund er provosert over utspillet til Jørgen Foss. Han mener at overvektige skal få bruke parkeringsplassene merket med handikap-skilt.

– Når Jørgen Foss går ut på den måten, leser samfunnet det slik at alle vi overvektige skal ha gratis parkering. Jeg vet at han ikke mente det på den måten, men nok en gang bidrar det til at vi blir latterliggjort, sier Heidi Rosander Lund.

Rosander Lund fra Kristiansand har engasjert seg på Facebook og skrevet et leserinnlegg i torsdagens Dagbladet, hvor hun går hardt ut mot Foss' argumentasjon for ordningen.

Debatten startet etter at leder for Landsforeningen for overvektige, Jørgen Foss, mente det vil bli et større behov for at sterkt overvektige får handikapparkering. I dag er ikke ordningen så utbredt i Norge, men saken ble kjent etter at en lignende debatt har rast i England.

Nå mener altså Rosander Lund at Foss bidrar til å skape enda større stigmatisering og latterliggjøring av overvektige.

Heidi Rosander Lund

Heidi Rosander Lund mener Jørgen Foss' utspill om handikapparkering bidrar til

Foto: Liv Eva Welhaven Løchen / NRK

– Med en gang det blir snakk om at vi skal ha tilrettelegging, begynner samfunnet å reagere. Da er vi late, dovne, sitter bare og spiser og nå skal vi heller ikke orke å parkere på en ordinær parkeringsplass, sier hun.

– Stort tull

Foss' argumentasjon om at handikapparkering vil kunne gjøre at færre sykelig overvektige vil isolere seg fra sosiale arragementer og for eksempel trening, provoserer Rosander Lund:

– Det er noe stort tull. Selv om man skulle få anledning til å parkere i samme område, så har det ingenting å gjøre for hvorvidt man kommer seg ut eller ikke.

Kristiansandskvinnen mener det som virkelig hindrer overvektige fra å ferdes fritt i samfunnet, er andre folks holdninger.

– Hvis folk hadde respektert og akseptert oss, hadde enda flere kommet seg ut. Du blir lei av å bli ledd av og få kommentarer, og da hjelper ikke handikapparkering, sier Rosander Lund.

Hun mener det kun skal være for de som virkelig trenger det.

– Handikapparkering skal være for de som har problemer med å gå, og det er det bare en brøkdel av de overvektige som har, sier hun.

Mener debatt er bra

Jørgen Foss mener det er fint at utspillet skaper debatt.

– Jeg synes det er synd at noen ser på dette som en latterliggjøring, men synes det er en viktig debatt å ta, sier Foss.

Jørgen Foss

Leder for Landsforeningen for overvektige, Jørgen Foss, mener debatten om handikapparkering er viktig for de som trenger mer tilrettelegging.

Foto: Maria Abdli

Han tror ikke utspillet kan bidra til enda mer stigmatisering.

– Tvert imot mener jeg dette er en sak som setter overvektige menneskers livssituasjon i søkelyset, og det er jo ikke slik at jeg mener alle overvektige skal ha handikapparkering.

Som leder for Landsforeningen for overvektige, mener han det er hans jobb å tale saken til en brøkdel av medlemmene som er avhengige av et slikt tilbud.

– For noen er dette viktig for ikke å bli isolert, å komme seg på jobb, til trening og på besøk til andre.

Rosander Lund mener Jørgen Foss skylder for mye på samfunnet.

– Det er ikke samfunnets skyld at vi er overvektige, det er vår egen skyld. Vi skal ha den hjelpen vi trenger, men handikapparkering er ikke løsningen, sier Rosander Lund.