NRK Meny
Normal

Raser mot Hamresanden

Stranda på Hamresanden i Kristiansand fortjener ikke å ha utmerkelsen «blått flagg». Det sier Terje Dalland, som mener flagget er gitt på gale premisser.

Hamresanden

Hamresanden er av Fee Norway tildelt blått flagg-sertifisering. Det mener Terje Dalland er på feil premisser.

Foto: Liv Eva Welhaven Løchen / NRK

Utmerkelsen «blått flagg» blir gitt til de aller beste strender og marinaer i Norge. Det er strenge krav til både miljø, sanitærforhold og opplysningsplikt om vanntemperatur og kvalitet.

Hamresanden i Kristiansand har hatt blått flagg i flere år.

Selvutnevnt samfunnsdebattant Terje Dalland kan ikke forstå hvorfor.

Mener kravene ikke er oppfylt

– Sånn som området ser ut i dag så er det ikke forvaltet og tilrettelagt for «blått flagg»-sertifiseringen, og dette må gjøres noe med, sier Dalland.

Han bor i nærheten av området, og mener Hamresanden ikke oppfyller kravene slik de står i dag.

– Hvordan er det mulig at de har fått den sertifiseringen? Det er for meg det store spørsmålet, sier Dalland.

Ifølge Dalland har det til tider vært mye forsøpling av friområdet på Hamresanden. I tillegg mener han at flere av byggene på området er i svært dårlig forfatning.

– Vannkvaliteten skal faktisk være slått opp på en tavle, og det har ikke blitt gjort sist jeg sjekket. Historikken på vannkvalitet skulle også blitt slått opp, det er heller ikke gjort. Så her er punkt for punkt som noen må stå til ansvar for, og rydde opp i.

Rydder mye søppel

En av eierne av Hamresanden camping som har ansvar for å holde Hamresanden innenfor det blåe flaggets rammer er Sally Bernander Verkerk.

– Vi rydder og rydder og rydder søppel hver eneste dag. Mange av byggene våre er gamle, men i disse dager venter vi på godkjenninger for å kunne utvikle og bygge mer og rive de gamle byggene, sier Verkerk.

Hun mener at naboene nok har et litt annerledes inntrykk av stranden enn folk flest.

– Vi bruker utrolig mye tid og krefter på å holde stranden fin, og jeg mener den holder kravene som det blå flagget krever, sier Verkerk.

– Uvanlig at flagg tas ned

Det er fortrinnsvis Kristiansand kommune som er ansvarlig for at kravene til blått flagg blir opprettholdt på Hamresanden.

Blått flagg-koordinator i Fee Norge, Marit Kjellevik, sier kommunen stort sett har vært flinke med å oppfylle manglende krav tidligere.

– Det er en forutsetning at alle krav skal være oppfylt for at det blå flagget er heiste, konstaterer Kjellevik.

Er det uvanlig at flagg må tas ned?

– Det skjer ikke så veldig ofte. Strendene har gått gjennom en prosess i forkant for å bli godkjent, så det er ikke så veldig vanlig at alt ikke er på plass, nei.