Ransaket feil hus: – Løp ut av leiligheten i panikk

Patruljen foretok en lovlig ransaking, ifølge politimesteren. Problemet var bare at de hadde valgt feil leilighet.

Jan Sverre Krogstad

– Saken er tatt opp internt. Vi håper at denne type feil ikke skal skje igjen, sier politistasjonssjef i Arendal, Jan Sverre Krogstad.

Foto: Håkon Eliassen/NRK

En beboer i Arendal fikk seg en ubehagelig overraskelse da vedkommende kom hjem fra arbeid til en unormalt rotete leilighet.

– Jeg løp ut av leiligheten i panikk over at jeg trodde det hadde vært innbrudd. Det viste seg at en nabo hadde vært inne og hentet katten min i det hun så politiet med narkohund ta seg inn i leiligheten min, skriver beboeren i en klage til politiet.

I ettertid viste det seg at patruljen hadde ransaket boligen til feil person.

Skulle pågripe ettersøkt bevæpnet person

Fire tjenestemenn og en narkotikahund deltok i husransakelsen, ifølge politistasjonssjef i Arendal, Jan Sverre Krogstad.

– Hensikten var å pågripe en ettersøkt, muligens bevæpnet person, fra Oslo. Vi hadde fått tips om at vedkommende oppholdt seg hos en person som bodde på denne adressen.

Kirsten Lindeberg

Politimester Kirsten Lindeberg beklager at politipatruljen ransaket feil leilighet.

Foto: Elise Rønnevig Andersen / NRK

Politimester Kirsten Lindeberg svarer følgende på klagen fra beboeren:

– Det er brakt på det rene at patruljen hadde ransakelsesordre (...). Patruljen har således ikke foretatt en ulovlig ransaking.

Videre skriver hun derimot:

«Etter at ransakingen var ferdig oppdaget patruljen at de nok hadde ransaket feil leilighet. Patruljen beklager dette.»

Politiet: – Det er grunnlag for kritikk

I brevet NRK har fått tilgang til skriver beboeren at husransakelsen ble opplevd som krenkende overfor privatlivet, og at vedkommende selv måtte ta kontakt med politiet for å finne ut hva som hadde skjedd.

Krogstad legger seg flat etter episoden.

– Det sier seg selv at dette var en meget ubehagelig opplevelse for personen som bor i leiligheten. Det er kritikkverdig av involverte tjenestemenn ikke å gjøre en mer iherdig innsats for å få kontakt med beboer og beklage hendelsen på et tidlig tidspunkt, sier han.

Etter husransakelsen ønsker beboeren nedvask av leiligheten etter at narkohunden og politiet har romstert, videre skriver vedkommende at skyvedørsgarderoben nå er ødelagt og trenger reparasjon. Politimesteren skriver at erstatningskrav kan rettes Krogstad.