NRK Meny
Normal

– Uforsvarlig å fjerne eiendomsskatten

Rådmannen i Mandal mener det er uforsvarlig å fjerne eiendomsskatten i kommunen.

Rådmann mandal

Rådmann i Mandal, Knut Sæther, mener kommunen kan gå på en real smell om man kutter eiendomsskatten. Det blir i så fall ikke penger til nye investeringer.

Foto: Svein Sundsdal / NRK

Bystyret i Mandal er samlet til budsjettseminar for å diskutere de økonomiske utsiktene. Etter en lang debatt vedtok bystyret å innføre eiendomsskatt fra i år, men forutsatt at den skal fjernes igjen om fire år.

Det førte til sterke reaksjoner da rådmann Knut Sæther tidligere gitt ut og sa at det vil være uforsvarlig å fjerne skatten. Men etter å ha gått gjennom økonomien på nytt, står han fast ved dette i dag.

Gjeldstynget

– Det er uforsvarlig fordi vi har vært gjennom en periode nå, i hvert fall fire år, hvor vi har kuttet ned på driften i Mandal til et minimum. Vi burde heller ha økt driftsbudsjettet på flere områder for å yte gode tjenester til innbyggerne, sier Sæther.

Mandal er tynget av gjeld og hensikten med e-skatten er å nedbetale nettopp lånegjelda. Rådmannen har utarbeidet fem forskjellige økonomiske scenarioer som presenteres for bystyret torsdag kveld.

Blir veldig tøft

Ordfører Tore Askildsen (KrF) er ikke enig med rådmannen i at det vil være uforsvarlig å fjerne eiendomsskatten.

–Jeg har vært med på vedtaket om at vi skal jobbe for å fjerne eiendomsskatten. Jeg er innstilt på dette og skal være med å jobbe for dette så lenge vedtaket står, sier Askildsen.

Nå ser han også at de økonomiske framtidsutsiktene er mørke og at det blir en veldig tøff oppgave.

– Og jeg vil nødig være med på å kutte mer i tjenestetilbudet. På enkelte områder synes jeg vi har gått for lang. Jeg skulle gjerne legge inn mer penger til helse og omsorg, sier Askildsen til NRK.

Ulike muligheter

Rådmann Knut Sæther legger i kveld fram ulike muligheter for bystyret;

  • Reduksjon i investeringer
  • Reduksjon i driften
  • Økning av eiendomsskatten utover det politikerne har bestemt.
  • En kombinasjon av disse.

– Hvis eiendomsskatten skal bort, er nok det mest realistiske å redusere investeringen til nesten null og øke eiendomsskatten til et høyere nivå, for å bli kvitt gjelda, mener Sæther.

Møll og Sagebakken

Varaordfører Even Sagebakken (t.v) i samtale med tidligere ordfører i Mandal, Alf Gottfred Møll.

Foto: Svein Sundsdal / NRK

– Det ser nokså svart ut

Tidligere ordfører Alf G. Møll (Frp) er optimistisk tross dystre spådommer.

– Det ser nokså svart ut, økonomisk. Men min erfaring er at kommuneøkonomien forandrer seg fra år til år. Så målet må fortsatt være å få avviklet eiendomsskatten, sier Møll.

– Men er det realistisk?

– Jeg tror det, hvis man vil, men det koster noe. Det koster kutt. Jeg er villig til å ta noen kutt hvis ikke det går på elementære ting.

– Fortsatt et mål

Varaordfører Even Tronstad Sagebakken (Ap):

– Det er ennå et mål å fjerne eiendomsskatten igjen. Nå må vi sette oss ned å vurdere situasjonen etter den informasjonen vi har fått.