NRK Meny
Normal

PST henlegger Froland-sak

Politiets sikkerhetstjeneste, PST, har henlagt saken mot en ansatt i Froland kommune. Mannen var fylkesleder for den ytterliggående gruppa "Folk for frihet".

PST Nydalen

Politiets sikkerhetstjeneste har etter 22. juli gjennomført en rekke undersøkelser av høyreekstreme miljøer.

Foto: Håkon Mosvold Larsen / Scanpix

PST skal ha hatt mannen under oppsikt, men har nå lagt saken død.

Fikk fast stilling

Froland kommune har nå ansatt mannen i fast stilling. Kultursjef i Froland, Hogne Prestegård, sier det er uproblematisk å ansette mannen til å arbeide blant barn og unge.

– Han har nok leflet med miljøet tidligere, men har tatt avstand fra det i de seinere åra og har da ikke vært noen samarbeidspartner slik gamle nettsider har framstilt ham, sier Hognestad.

Skapte rabalder

Det ble rabalder i sommer da tidligere redaktør i avisa Frolendingen, Olav Svaland, ønsket å trykke artikkelen om mannen som frem til september stod oppført som fylkesleder for den ytterliggående gruppa «Folk for frihet».

Svaland mente at saken var solid begrunnet, og skulle vært på trykk, og dermed startet striden mellom redaktøren og styret i avisen, som endte med at artikkelen ble stoppet og redaktøren gikk.

Mannen i 30-årene arbeider med barn og unge i kommunen, og har nå etter seks måneders prøvetid blitt fast ansatt i det nye svømmehallen i Froland.

Samtale med PST

Ove Gundersen

PSTs samtaler med mannen i Froland har ikke ført til noen reaksjoner, sier Ove Gundersen. (arkivfoto)

Foto: Hilde Skarvøy Gjestland / NRK

Enkelte medlemmer i "Folk for frihet", skal blant annet ha vist sympati for Anders Behring Breivik, og Politiets Sikkerhetstjeneste starter derfor undersøkelser rundt fylkeslederen.

Nå er imidlertid saken lagt død, sier politibetjent Ove Gundersen ved Froland lensmannskontor.

– De gjorde undersøkelser som de gjorde med mange meldinger de fikk i etterkant av 22. juli. De hadde en samtale med denne personen og etter det ble det ikke foretatt noe mer, sier Gundersen

– Betyr det at vedkommendes ytringer er innenfor det som regnes for lovlig?

– I og med at det ikke har blitt noen sak så regner jeg med det, sier Gundersen.

Vil begrave saken for godt

Kultursjefen i Froland mener 30-åringen har blitt offer for en rykteflom.

– Sånne rykteflommer rundt en av våre ansatte er alltid en belastning. En behagelig sak har det i alle fall ikke vært, sier Hognestad.

– Var det feil av PST å inn i denne saken?

– Det var vel naturlig sett i lys av sommerens nyheter. Vedkommende har også vært i medarbeidersamtale og tar klart avstand fra det han har blitt tillagt av meninger.

Saken får trolig ingen etterspill, ifølge Hognestad.

– Han ønsker at saken skal være begravet og bilagt for all tid.