Hopp til innhold

Provosert av kristen bok: – Jeg får lyst til å spy

I disse dager deles det ut en kristen bok i alle postkasser i Kristiansand. Enkelte lar seg provosere, og forventer at utgiver henter boka tilbake.

Niklas Halseide

– boka gir meg lyst til å spy, sier Niklas Halseide, som sammen med flere andre reagerer på den religiøse boka folk i Kristiansand har fått i postkassene sine.

Foto: Tom Nicolai Kolstad / NRK

Kristen bok med lysende kors

Boka er blant annet illustrert med et lysende kors i byen. – Mulig Festningsgada nå må omdøbes til KorsFestningsgada, skriver forkjemper for blaude konsonanter Birgitte Kleivset på Twitter.

Foto: Thomas Sommerset / NRK

– Sjeldent har jeg blitt så opprørt over noe som er lagt i postkassen min som i dag. Å bli påtvunget andres tro på denne måten er helt uhørt, sier Niklas Halseide.

Han har, som alle andre i Kristiansand, fått boka «Levende tro» i postkassa. Boka er gitt ut av «Sammen for byen», som er et felleskristent nettverk i Kristiansand.

Boka inneholder en samling av andakter og personlig troshistorier fra mer eller mindre kjente, kristne mennesker fra Kristiansand. Ikke alle liker gaven.

– Hvis jeg vil oppsøke en gudstro, så vet jeg hvor jeg skal gå. Jeg trenger ikke få den påtvunget av andre mennesker, sier Halseide.

Jeg reagerte også sterkt. Boka gikk rett i søpla, og jeg tenkte at enn om de heller hadde gitt pengene til noen som trengte det.

Kommentar på Facebook
Kristen bok leveres i postkasser i Kristiansand

Prosjektleder Steinar Kristiansen, og styreleder i «Sammen for byen», Øyvind Valvik, er stolte av boka de distribuerer til alle husstander i Kristiansand.

Foto: Morten Marius Larsen

Niklas Halseide er en av mange som reagerer på boka på sosiale medier. Flere mener religiøs litteratur ikke skal legges i folks postkasse uten videre.

– Dette bør man tåle

– Det er helt topp at han gir uttrykk for det han opplever. Han er jo like tydelig som oss, sier prosjektleder og utgiver Steinar Kristiansen om reaksjonen til Halseide.

Han sier han ikke hadde reagert på samme måte som Halseide dersom han hadde fått en lignende bok med et muslimsk budskap.

Steinar Kristiansen

De fleste er positive til boka sier Steinar Kristiansen, som er utgiver og prosjektleder.

Foto: Tom Nicolai Kolstad / NRK

– For min del hadde det vært interessant å lese hva muslimene står for. Jeg hadde kanskje kastet boka i søpla etterpå, men jeg hadde ikke hisset meg sånn opp. Dette bør man tåle, sier Kristiansen.

«Sammen for byen» vil blant annet formidle at det kristne fellesskapet i Kristiansand er bredt sammensatt.

Solveig Pedersen, Marius Johnsen, Kristine Lunde-Borgersen, Kurt Mosvold, og varaordfører Jørgen Kristiansen (KrF) er blant dem som deler gudstroa si i boka.

I dagens verden med terror og krig burde det være større problemer enn en uønsket bok i postkassen!

Kommentar på Facebook

Varaordfører med i boka

Varaordfører i Kristiansand, Jørgen Kristiansen (KrF), som for øvrig er prosjektlederens bror, har stilt opp som andaktsskriver i boka.

– Jeg har skrevet om det vakre ordet «tilgivelse», og om en person som het Peter, som opplevde å få begynne på nytt og legge det gamle bak seg.

Varaordføreren synes det er litt rart at tro er blitt så personlig i Norge, at enkelte ikke tåler å få en bok om tro i postkassen.

Den lå i postkassa mi og hvor det står NEI TAKK TIL UADRESERT REKLAME. Eier de ikke respekt for andre mennesker?

Kommentar på Facebook
Jørgen Kristiansen

Varaordfører Jørgen Kristiansen (KrF), har fått mange positive reaksjoner på boka på Facebook.

Foto: Hans Erik Weiby/NRK