Flyttet fra gata til nettet

Forbud mot kjøp av sex har ikke ført til færre prostituerte. Sexsalget har bare forflyttet seg.

Prostituerte

Førre selger sec på gata etter t loven som forbyr sexkjøp kom i januar. (ill.bilde)

Foto: Colourbox

Kriminalsjef Arne Pedersen, Agder politidistrikt.

Poltiet tar kjøperne, men ikke bakmennene, ifølge Arne Pedersen

Foto: Einar Kleveland / NRK

Etter at loven mot sexkjøp trådde i kraft fra nyttår, forsvant de prostituerte fra gata. Men nå er de prostituerte på vei tilbake i Kristiansand, forteller kriminalsjef hos politiet i Agder, Arne Pedersen.

– De er tilbake i byen, men er ikke lenger så synlig i bybildet som de var i en periode, sier Pedersen.

Sexsalget formidles i stadig større grad på Internett.

Prostitusjonen blir ikke borte på grunn av ny lov

Liv Bente Sunde, Pro-hjelpa

Ligger på nettet

Politiet har flere ganger har oppdaget sexkunder i leiligheter og ved flere av byens hoteller. De viktigste kanalene for de prostituerte nå er å benytte seg av diverse internettsider for å formidle sine tjenester.

– Før loven kom registrerte vi at det var 36-37 prostituerte som lå ute på nettet, nå ser vi at antalletr nærmer seg 30 igjen, sier Pedersen.

– Sexbehovet er det samme

Feltsykepleier, Liv Bente Sunde som jobber i Pro-hjelpa i Kristiansand, er ikke overrasket over at de prostituerte er tilbake. Hun mener at en lov ikke forandrer noen ting.

– I utgangspunktet hadde jeg ikke trodd loven ville hjelpe så mye. Vi merket at markedet gikk ned da loven kom i januar og i ett par måneder.Men så var markedet på full fart opp igjen - og nå tilbys det minst like mye på nettet som før.

– Behovet hos de som kjøper seksuelle tjenester er ikke blitt mindre etter loven kom. Kjøp av tjenester skjer bare mer skjult, sier Sunde.

Hallikene går fri

Politiet innrømmer at de ikke har ressurser nok til å følge opp opplysningene de kommer over på Internettet. Men likevel er flere sørlendinger avslørt gjennom politispaning på nettet. Disse er bøtelagt for sexkjøp.

– Vi kan følge med på nettet og gjøre nytte av informasjonen i arbeidet mot prostitusjonsproblemet. Men når det gjelder å avdekke bakmennene - så krever det helt andre ressurser. Det har vi ikke hatt mulighet til å gå inn på foreløpig, sier Pedersen.