NRK Meny
Normal

UiA-professor: – Kirken må være politisk for å overleve

Mange mennesker har fortsatt et forhold til kristendommen uansett om de er troende eller ikke. Det sier historiker og professor ved Universitetet i Agder, Knut Dørum, til avisen Vårt Land.

Mange har fortsatt et forhold til kristendommen uansett om de er troende eller ikke. Det sier professor Knut Dørum til Vår Land.

Dørum sier religion fremdeles står sterkt på Sørlandet og at kristendommen og kirken fortsatt spiller en sentral rolle i Norge, spesielt når det gjelder tradisjon og ritualer.

Dørum er en av initiativtakerne bak den nye artikkelsamlingen "Mellom gammelt og nytt – kristendom i Norge på 1800- og 1900-tallet".

Boken omhandler kristendommens innflytelse i samfunnet de siste to hundre år og kristendommens plass i det norske samfunnet i dag.

– Den er ikke like sterk som den var for 200 år siden, men den har jo fremdeles en viktig funksjon. For mange av oss i Norge i dag så har vi et forhold til kristendommen uansett om vi er troende eller ikke, sier Dørum til NRK.

Religion har blitt privatisert

Oppslutningen om Den norske kirke er mindre, men fremdeles stor.

Mange religiøse mennesker har møtesteder utenfor Den norske kirke, og religionen har blitt privatisert i mye større grad enn før, ifølge Dørum.

– Det er en privatisert religion som opptrer. Alle har vi hver vår versjon av kristendommen, islam, jødedommen eller andre religioner i mye større grad enn før. Før var religion styrt ovenfra gjennom et presteskap, sier Dørum.

– Kirken må være politisk

1900-tallets pietisme er overtatt av et moderne samfunn med toleranse.

Den forkynnende kirken har på mange måter mistet førersetet i etiske og moralske spørsmål.

Politiske vedtak i religiøse spørsmål har dratt kirken og kristendommen med i en tilstand hvor den kanskje må velge. Skal kirken være forkynnende eller politisk?

– Den bør jo være begge deler. Hvis kirken slutter å være politisk så mister den en viktig del av eksistensgrunnlaget. Kirken har alltid vært politisk og det må den være fremdeles hvis den skal overleve, avslutter Dørum.