NRK Meny
Normal

Professor ga politikerkolleger språkrefs

Ernst Håkon Jahr (Ap) synes det var pinlig å lese gjennom partienes merknader da kvalitet i skolen skulle diskuteres i Kristiansand bystyre. – Stavekontrollen hjelper meg, innrømmer ordføreren.

Ernst Håkon Jahr arbeiderpartiet

Ernst Håkon Jahr er språkprofessor ved Universitet i Agder samtidig som han sitter som bystyrerepresentant for Arbeiderpartiet i Kristiansand.

Foto: Svein Sundsdal / NRK

Kommafeil, orddelingsfeil og krøkkete setninger. Lista over språklige blundere ble lang da den tidligere rektoren ved Universitetet i Agder satte seg ned med rødpennen før onsdagens bystyremøte i Kristiansand.

– Jeg ble litt overrasket over at språket var såpass dårlig. Det var språkfeil, trykkfeil og ting som ikke burde blitt sendt inn slik det var skrevet, sier Jahr til NRK.

Kristiansand bystyre holdt en stor debatt om kvalitet i skolen onsdag kveld. I forkant hadde partiene sendt inn merknader til meldingen.

Kun ett parti bestod testen

Jahr trekker fram et eksempel innsendt av ordførerens parti, Høyre, hvor det var satt punktum midt i en setning. Den samme setningen fortsatte med stor forbokstav.

– Setningen fortsatte som om det var to setninger, sier Jahr.

De mangelfulle språkkunnskapene gjorde seg gjeldende hos alle partier, bortsett fra ett parti.

– Senterpartiet var det partiet som skrev best, men heller ikke de kan sette komma. Det kan ingen av partiene, sier Jahr. Han ønsker imidlertid ikke å gi partiene karakterer.

– Jeg synes det er pinlig at partiene har sendt fra seg dette. Jeg vil ikke gi dem stryk, men partiene har mye større kompetanse til å skrive godt enn det som kommer fram. Det gjelder å legge litt mer arbeid i uttalelsene. Da blir det mye bedre med en gang. Det er mye slurv, sier arbeiderpartipolitikeren. Han var heller ikke nådig mot eget parti.

Jeg synes det er pinlig at partiene har sendt fra seg dette.

Ernst Håkon Jahr (Ap)

Blitt dårligere

– Er det hastverksarbeid, eller ser du et mønster?

– Jeg synes partiene har blitt dårligere enn før. Noen vil sikkert si at det skyldes begrenset tid. Men man kan ikke ha så dårlig tid at det blir fullt av feil, sier Jahr.

Harald Furre Ordfører Kristiansand

Ordfører Harald Furre.

Foto: Svein Sundsdal / NRK

Reddes av stavekontrollen

Ordfører Harald Furre er den første til å innrømme at han ikke mestrer språkreglene fullt ut.

– Jeg forsøker så godt jeg kan. Dessuten får jeg god hjelp av stavekontrollen i tekstbehandlingssystemet, sier Furre.

Han synes språkprofessorens flammende innlegg under bystyremøtet både var konstruktivt og betimelig.

– Det å forbedre språket og skrive godt norsk bør politikere strekke seg etter. Det er mye som skrives som ikke er godt nok. Derfor er det godt å ha en språkprofessor blant oss som kan gi korreks og opplæring, sier Furre.

(Om denne artikkelen består Jahrs språktest, vites ikke.)