NRK Meny
Normal

Sjøbodkaos senker prisene

Usikkerheten om bruken av sjøbodene på Flekkerøy påvirker prisene negativt. Det mener eiendomsmegler i Kristiansand.

Sjøboder

Antallet sjøboder på Flekkerøy er mer enn fordoblet de siste åra - men fortsatt er det usikkert om de kan brukes som hytte.

Foto: Per-Kåre Sandbakk / NRK

Tore Stray

Stray venter ikke et trøkk av kjøpere før sjøbod-bruken er avklart.

Foto: Svein Johnsen / NRK

Uklarhet rundt lovlig bruk av sjøboder på Flekkerøy vil føre til prisfall i markedet. Det mener eiendomsmegler Tore Stray i Kristiansand.

- Skal du kjøpe noe til 2 - 4 millioner så vil du gjerne vite at du kan kunne bruke det. Du får ikke ett trøkk av kunder så lenge du har dette usikkerhetsmomentet. Hvis en del kjøpere blir sittende på gjerdet - så vil det påvirke prisene, sier Stray.

For øyeblikket er det bare et par sjøboder på Flekkerøya som ligger ute til salgs på eiendomsmarkedet på Finn.no.

Kjøpere frykter trøbbel

Stray tror både kjøpere og selgere - nå venter på den varslede avklaringen fra Miljødepartementet. Men hittil har sjøbodeierene kunnet glede seg over en god prisstigning de siste årene.

– Alle eiendommer som er sjørelatert er det interesse for, men er det uklarheter rundt eiendommen så er folk litt forsiktig. De som vil bruke så mye penger vil gjerne vite at de ikke kommer opp i trøbbel.

– Jeg presiserer et det ikke er trøbbel med å kjøpe en sjøbod. Det som kan blir trøbbel her er at kommunen har hatt uklar praksis hvor folk tror at de har hatt dette er godkjent, sier Stray.

Mange hensyn å ta

Den politiske ledelsen i Miljøverndepartementet skal avgjøre om sjøbodeierne skal nektes å bruke bodene som hytter. I går var blant andre folk fra departementet med på en befaring til Flekkerøya.

Celina Bråthen Setsaa

Her er det mange ulike interesser som skal veies mot hverandre, sier Setsaa.

Foto: Per-Kåre Sandbakk / NRK

Rådgiver Celina Bråthen Setsaas antydet at departementet avgjørelse kan komme mot slutten av året. Hun sier det er mange hensyn som legges til grunn før avgjørelsen blir tatt.

– Denne type sak er alltid en avveining mellom mange ulike interesser. Du har de lokale interesser og vurderinger som er foretatt opp mot nasjonal strandsonepolitikk som egentlig blir det som skal vurderes i denne saken, sier Setsaa.

Kan bli kostbare rettsrunder

Dersom avgjørelsen fra departementet blir forbud mot å bo i sjøbodene, så tror Stray eierne vil stå i kø for å gå til rettssak mot Kristiansand kommune.

Video SJOEBUPRISER-240810-SL-175357-SI_SL.mp4

Men det bekymrer ikke Tom Egerhei, miljøverndirektør i Vest-Agder, om kommunen får mange og kostbare rettssaker i fanget.

– Da får kommunen bare brette opp ermene, sier Egerhei.