NRK Meny
Normal

Prisbelønt avistegner illustrerer barnebok

Den prisbelønte avistegneren Morten Mørland fra Arendal lager daglig karikaturer av verdens toppolitikere. I dag debuterer han som barnebokillustratør.

Morten Mørland fra Arendal

Arendalitten Morten Mørland har illustrert sin første barnebok.

Foto: Øivind Eskedal / NRK

Det var en veldig annerledes utfordring for tegneren.

– Det var gøyere enn jeg hadde trodd, samtidig som det var vanskeligere enn jeg hadde trodd for prosessen er så ulik det jeg vanligvis gjør, sier Morten Mørland til NRK.

Forsiden av Vindtrollet

Morten Mørlands forside til barneboka Vindtrollet.

Foto: Vindtrollet

Til daglig jobber Mørland som politisk satiretegner i den britiske avisen The Times, i tillegg tegner han for blant annet Agderposten og VG.

Har vunnet flere priser

To ganger er Mørland blitt kåret til Årets politiske karikaturtegner i Storbritannia, men å illustrere en bok – og attpåtil en barnebok, var en helt ny opplevelse for arendalitten som ellers tegner Obama, Putin og britiske toppolitikere.

Barneboka «Vindtrollet» handler om det stadig mer ekstreme klimaet. Boka er skrevet av journalist og forfatter Sigri Sandberg, og er inspirert av forfatterens mange år med arktisk uvær på Svalbard. Boka er for alle som syns været blir villere og villere, som har fått vinden rett i fleisen og som lurer på hvor den kommer fra.

Morten Mørland

Morten Mørland er to ganger kåret til Årets politiske karikaturtegner i Storbritannia.

Foto: Privat

Mørland understreker at «Vindtrollet» ikke nødvendigvis er en miljøbok, men en barnebok – med et spennende eventyr.

– Dette gav absolutt mersmak. Det er gøy å holde på med en fortelling og få frem de bildene som Sigrid skriver så veldig levende om i teksten, sier Mørland.

Boklansering på Svalbard

Fredag pakket Mørland ull og annet varmt vintertøy, og tok med seg resten av familien til Longyearbyen. Der lanseres boka søndag. Det er første gang Mørland er på Svalbard.

– Det var en ganske rar ting å tegne en bok med bilder ifra Svalbard når jeg ikke har vært der selv. Jeg har på en måte ganske klare ideer om hvordan det er der, men det blir helt sikkert veldig annerledes å faktisk være der – med kulda og med mørket. Det blir veldig spennende, sier Mørland.