Hopp til innhold

Pris til Minibyggere

Minibyggerne vant kulturprisen i Kristiansand.

Minibyggerne
Foto: Lars Erik Larsen / NRK

Kulturstyret i Kristiansand har enstemmig vedtatt å tildele Kristiansand kommunes kulturpris 2008 til Kristiansand Minibyggere.

Det melder kommunen i en pressemelding.

Prisen består av en skulptur av Alfred Vaagsvold med inskripsjon og et beløp på 25 000 kroner. Minibyggerne vil motta prisen under et arrangement som vil finne sted i løpet av våren.

Minibyggerne ble etablert 21. juni 1990 av en pensjonert vennegjeng, som ville bygge kopier i målestokk 1:10 av hus som sto i Kvadraturen rundt år 1900. Etterhvert har alle miniatyrene blitt til en hel by av modellhus, som i dag er utstilt på Vest-Agder fylkesmuseum.

Kristiansand minibyggere

Minibyen.

Foto: NRK

Allsidig arbeid

I dag holder de til i Kristian IV gate 81/83, der de møtes hver tirsdag og torsdag for å drive med snekkerarbeid, murhusbygging, teglsteinproduksjon, vinduer og dører, takrenner, maling, utarbeidelse av arbeidstegninger m.m.

I 2003 ble ca. 150 ferdige småhus og et massivt vernebygg overlevert fra Kristiansand Minibyggerne til Kristiansand kommune.

Opprettholder kulturarven

I alt har 26 pensjonister tatt del i minibyggervirksomheten siden 1990.

Tre av disse er Leif Bentsen, Odd W. Bergh og Helge Sundsvik som er de siste gjenværende av de som har vært med fra starten av. Sistnevnte er i dag Formann for Minibyggerne.

Juryen for Kristiansand kommunes kulturpris har lagt vekt på at Kristiansand Minibyggere ivaretar og synliggjør en kulturarv og kulturminnevern. I ettertid vil en slik dokumentasjon av de kvartalene som Minibyen utgjør ta vare på det gamle og være et kulturhistorisk aktivum, heter det i kjennelsen.

Minibyggerne

Minibyggerne feirer i dag seieren i sine arbeidslokaler. Nærmest t.v. er formann for Minibyggerne, Helge Sundsvik, nærmest t. h. er Formann for Byselskabet, Torbjørn Evenbye, som foreslo Minibyggerne til prisen.

Foto: Lars Erik Larsen / NRK

Feiring i dag

Minibyggerne feirer i dag seieren i sine lokaler i Kristian IVs gate.

Formann for Mininbyggerne, Helge Sundsvik, er meget glad for hedersprisen, og oppfordrer flere til å bli med i Minibyggerne.

Helge Sundsvik

Minibyggernes Formann, Helge Sundsvik (t.v.).

Foto: Lars Erik Larsen / NRK

- Det er det sosiale som er det beste med å være med i Minibyggerne, oppfordrer han. Han vil takke kommunen for penger til å i det hele tatt gjøre Minibyggernes prosjekt mulig.

- Etter et par trange år i oppstarten i 1990, har vi heldigvis fått midler til å kunne drive videre. Uten penger til drift, verktøy, strøm og lokaler hadde vi ikke kunne gjort dette, sier Sundsvik, som røper at pengepremien på 25 000 kroner ikke bare vil gå til driftskostnader.

Vil ha med alle på tur

- Vi planlegger en skikkelig tur til Danmark i Juni, der vi håper å innlemme både nye og gamle medlemmer av Minibyggerne, sier Sundsvik.

Du trenger ikke å ha bred håndtverkserfaring for å bli med i Minibyggerne.

- Mesteparten her har ingen erfaring med slikt fra før, så det er ikke noe krav. For noen år siden så hadde vi også en kvinne som arbeidet her med maling, så kjønn er heller ingen hindring, sier Sundsvik.

Sundsvik er sikker på at eldre mennesker vil få økt livskvaliteten om de har noe fornuftig å ta seg til i pensjonisttilværelsen.

- For noen år siden mistet vi en mann. Da kom både datra hans og kona og sa at livet hans helt klart hadde vært bedre de siste årene enn de ville vært uten Minibyggerne, sier Formannen.

Det var Byselskabet som foreslo Minibyggerne for kulturkomiteén i Kristiansand. Byselskabets Formann, Torbjørn Evenbye, var også representert ved feiringen i Minibyggernes arbeidslokaler.

NRK Sørlandet kommer med mer om Minibyggernes kulturpris.