NRK Meny
Normal

Premiere på «Sokrates' forsvarstale» i Lyngdal

Fredag kveld er det premiere på riksteaterets forestilling «Sokrates' forsvarstale» i Lyngdal. Toralv Maurstad, som har hovedrollen, mener problemstillingen i stykket er like aktuell i dag.

Fredag kveld er det premiere på riksteaterets forestilling «Sokrates' forsvarstale» i Lyngdal. Toralv Maurstad, som har hovedrollen, mener problemstillingen i stykket er like aktuell i dag.

PREMIERE: Den erfarne skuespilleren Toralv Maurstad står fredag kveld på scenen i Lyngdal kulturhus der han har hovedrollen i publikumssuksessen «Sokrates' forsvarstale».

Forestillingen «Sokrates' forsvarstale» har vært en publikumssuksess på Nationaltheatret. Fredag kveld starter turneen med stykket og premieren finner sted i Lyngdal kulturhus.

Hovedrollen i stykket er det den veletablerte skuespilleren Toralv Maurstad som har.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Toralv Maurstad

GENERALPRØVE: NRK Sørlandet fikk være med på generalprøven i Lyngdal torsdag kveld. Her er Toralv Maurstad i sminken sammen med reporter Siv Kristin Sællmann.

Foto: Per-Kåre Sandbakk / NRK

NRK Sørlandet fikk være med på generalprøven torsdag kveld og fikk møte 87 år gamle Maurstad like før han gikk på scenen.

Avslørt som bløffmakere

Stykket kjenner skuespilleren godt til. Selv anslår han at han har spilt det over 60 ganger på Nationaltheatret.

Hva handler det om?

– Sokrates var en filosof og nærmest en folketaler. Han brukte mye tid på å teste om folk var så vise som de utga seg for. Ofte ble de avslørt og det viste seg at Sokrates var mye klokere enn de fleste, forteller Maurstad.

– Han avslørte mange som bløffmakere. Disse ble rasende på ham og Sokrates ble anklaget for blasfemi. Det hele endte med en stor rettssak og i teaterstykket får man høre Sokrates sin forsvarstale i denne rettssaken.

Kropp, slanking og penger

Dette skjedde nesten 400 år før Kristus. Er problemstillingen i teaterstykket like aktuell i dag?

– Ja, man står overfor de samme problemene i dag. Sokrates' filosofi var å prøve å få folk mindre interessert i kropp, penger og materialistiske ting da han var ute og snakket med folk, sier skuespilleren som mener dette kropp – og pengefokuset bare har blitt verre siden den gang.

Toralv Maurstad 80 år

DEBUTERTE I 1947: Toralv Maurstad har hatt en lang karriere. Debuten fikk han på Trøndelag Teater i 1947. Her sammen med blant annet skuespiller Kari Simonsen fra da Maurstad fylte 80 år.

Foto: NRK

– Hvis man blar gjennom avisene i dag skrives det mye om kropp og slanking. Problemene er det samme som på Sokrates tid, bare mye større fordi det bor flere mennesker på jorda nå, sier Maurstad.

– Vanskeligere å lære replikkene

87-åringen har holdt det gående på teaterscenen siden tidlig 20-årene. Han innrømmer at alderen gjør det litt utfordrende. Monologen på en time i kveldens teaterstykke slet han litt med å lære seg.

– Jeg slet litt med å huske replikkene. De siste seks ukene har jeg stått opp klokken seks om morgenen og øvde imellom 3 og 4 timer. Da lærte jeg kanskje 10 linjer, forteller han lattermildt.

Maurstad var sjef ved Oslo Nye Teater i ti år fra 1967 og ved Nationaltheatret fra 1978 til 1986.

Maurstad har spilt i en rekke komedier og i samtidsdramatikk som Joe Osbornes Se deg om i vrede. I 1963 fikk han Kritikerprisen. Skuespilleren er også blitt kjent for flere klassikertolkninger, som Puck i Shakespeares En midtsommernattsdrøm og tittelrollene i Erasmus Montanus, Peer Gynt og Brand.

Maurstad hadde også en sentral rolle i TV2-serien Hotel Cæsar som Georg Anker-Hansen i flere år.

Forestillingen «Sokrates' forsvarstale» starter klokken 19.00 i kveld.