NRK Meny
Normal

Postsjakk: For deg med god tid

Mens Magnus Carlsen sitter ansikt til ansikt med motstanderen i VM, er det mange som velger helt andre måter å spille sjakk på. Noen av dem sender hverandre små postkort. – Fjernsjakk har helt spesielle kvaliteter, sier sjakkekspert Hans Olav Lahlum.

Hans Olav Lahlum med sjakkbrett

Hans Olav Lahlum sier at fjernsjakk har helt andre kvaliteter enn nærsjakk.

Foto: Gro Engen/NRK

Ole Birkeland fra Nodeland utenfor Kristiansand er en av de få som fortsatt spiller sjakk med postkort.

Ole Birkeland 1- postsjakk

Ole Birkeland har ikke internett og ikke mobiltelefon, men spiller sjakk pr. post. Hvert parti kan ta mange måneder.

Foto: Mairi Macdonald / NRK

Akkurat nå har han sju partier i gang, og sender hvert trekk med post til motstanderen sin.

– Du må være tålmodig for å drive på med dette, sier Birkeland.

– Nå har jeg brukt tre måneder på dette partiet. Det tar lang tid. Når jeg har sendt mitt trekk videre i posten, går det flere dager før jeg får trekket fra motspilleren tilbake. Slik er det med postsjakk.

Fjernsjakk

Fjernsjakk er når du spiller et parti sjakk uten å sitte ansikt til ansikt med motstanderen. Det kan foregå ved hjelp av mobiltelefon, data eller, som i Birkelands tilfelle, posten. For øyeblikket er et sjakkspill den mest kjøpte appen i Appstore, men Birkeland tviholder fortsatt på gamlemåten. Han har verken internett eller mobil.

Postsjakk

Postsjakk tar tid. Det kan bli mye støv på brettet før du får svar fra medspilleren gjennom et lite kort i posten.

Foto: Mairi Macdonald / NRK

– De som vil at det skal gå fortere, spiller på mobilen. Men siden jeg ikke har mobiltelefon, har jeg ikke noe valg. Jeg må bruke dette kortet – og posten, sier Birkeland.

Nostalgisk

Øystein Sande er leder i Norges Fjernsjakkforbund, som tidligere het Norges Postsjakkforbund.

Skjermdump sjakk

Sjakk er blitt populært på mobilen.

Foto: Skjermdump

Grunnen til navneskiftet er at de fleste medlemmene nå spiller sjakk over internett.

– Det er fortsatt en liten gruppe i Norge som spiller sjakk ved hjelp av postkort. Noen mangler internett. Andre spiller postsjakk av nostalgiske grunner, sier Sande.

Andre kvaliteter

– Å spille fjernsjakk har helt andre kvaliteter enn nærsjakk, slik Carlsen og Anand nå spiller i VM, sier sjakkekspert Hans Olav Lahlum.

Postsjakk kupong

Dette er kupongene sjakkspillerne sender til hverandre gjennom posten.

Foto: Mairi Macdonald / NRK

– Den største forskjellen er at man kan bruke mye lengre tid på hvert trekk. I fjernsjakk finner du spillere som kan være helt på toppnivå, sier Lahlum.

– De kan være funksjonshemmede som sitter i rullestol, eller de kan være folk med alvorlige sykdommer. Fjernsjakk er veldig fleksibelt når det gjelder tid. Du kan spille når det passer deg. Det kan passe for familiefolk og for folk med travle jobber – altså for alle som ikke har muligheter for å reise og spille turneringer.

For å spille sjakk via posten må man bruke helt spesielle postkort. Ole Birkeland bestiller kortene sine fra Oslo. Han er ikke bekymret for rekrutteringen:

– Det er fremdeles mange i Norge som spiller postsjakk. Postsjakk vil komme til å leve videre i Norge, det er jeg helt sikker på, sier Ole Birkeland.

Birkeland 3 Postsjakk

Ole Birkeland tror postsjakk vil leve videre i Norge lenge.

Foto: Mairi Macdonald / NRK