NRK Meny
Normal

Positiv til skattelette for syklister

Leder av Bedriftsidretten i Vest-Agder støtter forslaget om skattelette til syklister, og tror det kan bidra til at flere velger sykkelen fremfor bilen.

Syklist i trafikken

SV-politiker Heikki Eidsvoll Holmås foreslår at de som sykler til og fra jobb bør få ti kroner i skattelette per kilometer.

Foto: Junge, Heiko / SCANPIX

Det er SVs Heikki Eidsvoll Holmås som nå tar til orde for å gi folk skattelette for å sykle til jobben.

– Det å få flere til å sykle er det beste vi kan gjøre for både kropp og klima, sier Holmås til Dagsavisen.

– Viktig at aktive folk blir premiert

Daglig leder i Bedriftsidretten i Vest-Agder, Solveig Voldmo, tror dette kan få flere til å velge sykkelen fremfor bilen til jobb.

– Jeg synes dette er et godt forslag. Det er viktig at folk som holder seg i aktivitet blir premiert.

Ifølge Helsedirektoratets beregninger kan den totale velferdsgevinsten ved sykling omregnes til 26 kroner per kilometer.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Heikki Holmås sykler sammen med Edvald Boasson Hagen

SV-politiker Heikki Holmås vil bruke skattelette for å få flere på sykkelen. Her sees han på hjul sammen med Edvald Boasson Hagen i forbindelse med oppstarten av «sykle til jobben»-aksjonen i 2013.

Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

– Mer fornuftig enn med skattelette til de aller rikeste

SV har bedt om en utredning fra Finansdepartementet for å få regnet ut hva en skattelette på ti kroner per kilometer faktisk vil kunne bety i kroner og øre.

– Jeg tror mange vil være enig med meg i at det vil være mye mer fornuftig med en slik skattelette enn å gi skattelette til de aller rikeste, slik regjeringen ønsker, sier Holmås.

SV-representanten foreslår samtidig en årlig statlig bevilgning på én milliard kroner til sykkelveier for å gjøre det tryggere og enklere å sykle.

Regjeringen har imidlertid kuttet støtten til sykkelveier med 51 millioner kroner i forslaget til statsbudsjett som ble lagt fram forrige uke.

Økonomi alltid attraktivt

Solveig Voldmo

Daglig leder i Bedriftsidretten i Vest-Agder Solveig Voldmo er positiv til forslaget om skattelette til syklister.

Foto: Anne Torhild Nilsen / Anne Torhild Nilsen, NRK

Voldmo i Bedriftsidretten mener penger som belønning kan være med på å få flere opp på sykkelsetet. Også de som ikke sykler til vanlig.

– Det som handler om økonomi er alltid attraktivt for mennesker som lever av lønnen sin. Og det er jo ofte slik at når man begynner med en aktivitet fortsetter man gjerne. Både fordi det er praktisk og økonomisk og ikke minst at man holder seg i form.