NRK Meny
Normal

Nytt sykehus: Positiv til seks-åtte etasjer

Det fremtidige sykehuset på Eg i Kristiansand kan gjerne få inntil åtte etasjer, men det kan også være gode grunner for ikke bygge i høyden, sier teknisk sjef i kommunen.

Sørlandet sykehus med skog

Sørlandet sykehus ligger idyllisk til på Eg i Kristiansand. Fylkesmannen ber kommunen passe på å bevare verdifulle friarealer rundt sykehuset

Foto: Kai Stokkeland / NRK

– Vi har ikke noe imot å bygge i høyden.

Det sier teknisk direktør i Kristiansand kommune Ragnar Evensen om et fremtidig sykehus på Eg i Kristiansand.

– Så lenge det passer til byggets bruk, påpeker Evensen.

Som NRK Sørlandet skrev tirsdag har Fylkesmannen bedt kommunen vurdere å utvide sykehuset mer i høyden enn bredden.

Forholdene må ligge til rette

Evensen forklarer at han ikke har noe imot at sykehuset har flere etasjer, så lenge det fungerer for dem som skal bruke sykehuset.

– Det kan være gode byplanmessige grunner for å lage et høyt sykehus. Det viktigste er at det blir funksjonelt, understreker han.

Han peker på at for noen avdelinger vil det ikke være trygt å behandle pasienter i høyden, og han refererer til sykehuset i Trondheim.

– Vi vet fra Trondheim at de ikke bygger mer en seks til åtte etasjer og der var det visse funksjoner som psykiatri der man også ønsket lavere bygg for sikkerhetens skyld. Det er vurderinger som må gjøres dersom det blir ytterligere utbygging på Eg, sier Evensen.

Frykter at Egs- jordene skades

Kristiansand kommune har varslet oppstart av ny reguleringsplan for Eg, for å sikre arealer til et fremtidig sykehus.

I den anledning har Fylkesmannens miljøvernavdeling sendt en uttalelse hvor de er skeptiske til stor arealbruk på Eg. Fylkesmannen i Vest-Agder ber kommunen gjør det den kan for å bevare grøntområdene.

«For eksempel ved å undersøke mulighetene for å bygge høyt, og legge dette til grunn ved beregninger av arealbehov i planprosessen.» heter det.

Danskene viser vei

I dag vil formannskapet i kommunen få en rapport lagt frem, signert danske eksperter. De har kartlagt hvordan er mulig storsykehus kan se ut.

I rapporten tegnes en ny bydel med det store sykehuset vegg i vegg med privatklinikker, helsehus og hotell- og forskningsavdelinger.

Saken fortsetter under bildene.

Utbyggingen vil kreve stor plass, og det er i strid med hva Fylkesmannen ønsker for Egs området.

– Dette er arealer som er sentrumsnære, og har en del grønne verdier. Slike arealer er mye verdt og skal ikke sløses med, sier assisterende miljøverndirektør Magnus Thomassen.

Thomassen vil ikke tallfeste hvor mange etasjer til som bør vurderes.

Høyden kan være svaret

Teknisk direktør i Kristiansand kommune, Ragnar Evensen avviser at det er gammel frykt for høye bygg i sentrum som viser seg nå.

– De høydedebattene vi har hatt har først og fremst gått i Kvadraturen, men det er klart det vil være lokale forhold på Eg som utsikt, sol og skygge som vil være avgjørende, men vi er ikke prinsipielt mot å bygge i høyden på Eg, konkluderer han.

Sørlandet sykehus hovedinngang

Sørlandet sykehus kan få åtte etasjer.

Foto: Kai Stokkeland / NRK