NRK Meny
Normal

Posebyen skal brannovervåkes

Riksantikvaren gir Kristiansand kommune 200.000 kroner til kameraovervåkning av den tette trehusbebyggelsen av Posebyen. Fem andre sørlandsbyer får også penger til slike tiltak.

Posebyen

Kameraovervåkning må til for å sikre Posebyen best mulig, mener Riksantikvaren, som gir 200.000 kroner til formålet.

Foto: Pål Tegnander / NRK

Kristiansand kommune søkte om en halv million kroner, men får under halvparten, på grunn av "begrensede midler" som Riksantikvaren formulerer det.

Kommunen ønsker å supplere dagens brannalarmanlegg med infrarød kameraovervåking rettet mot indre del av kvartalene med hager og uteplasser.

Anlegget skal hindre at det oppstår en storbrann i trehusbebyggelsen i Posebyen lik den man så i Lærdal i januar.

Helge Solli

Byantikvar Helge Solli ønsker infrarøde kameraer i Posebyen. Dermed øker muligheten for å oppdage branntilløp tidlig.

Foto: Geir Ingar Egeland / NRK
Posebyen

Trehusene står tett i Posebyen. Derfor er ekstra overvåkning viktig, mener kommunen, og nå også Riksantikvaren.

Foto: Pål Tegnander / NRK

– Det nye systemet vil kunne varsle et branntilløp tidlig, fortalte byantikvar Helge Solli da NRK omtalte prosjektet sist.

Vil ha tilbakemelding før 1. november

Riksantikvaren ber kommunen om tilbakemelding innen 1. november på hvilke tiltak den ønsker å prioritere, og hvordan tiltakene skal gjennomføres.

Etter Lærdal-brannen i januar ble det tydelig hvor galt det kan gå dersom det begynner å brenne i en trehusbebyggelse. 70 personer ble husløse, 13 bolighus og en rekke andre bygninger ble slukt av flammene i Lærdal.

Beboerne i Posebyen har brannvakt 24 timer i døgnet. Et eget brannalarmsystem som hver huseier kan installere, har direkte varsling til brannstasjonen.

Derfor mener kommunen at en tilsvarende katastrofe som i Lærdal ikke skal kunne skje i Kristiansand. Og nå kommer i tillegg kameraovervåkning basert på infrarød teknologi.

Flere byer får penger

Regjeringen har prioritert arbeidet med brannsikring av stavkirker og tette trehusmiljøer med ti millioner kroner i revidert nasjonalbudsjett.

Riksantikvaren har nå fordelt tilskudd til brannsikring av tette trehusmiljøer, heter det i en melding på etatens nettside i dag.

I tillegg til Kristiansand er det tildelt 200 000 kroner til byene Arendal, Grimstad, Risør, Tvedestrand og Mandal.

En storbrann i sentrum av en av sørlandsbyene er et skrekk-scenario. Kristiansand kommune ønsker nå infrarød kameraovervåkning av Posebyen.