Populært, men nedslitt

Cinemateket Kristiansand har godt besøk og et ivrig publikum, men sliter med gamle og slitte lokaler.

Cinemateket
Foto: Per-Kåre Sandbakk / NRK

Cinemateket Kristiansand har store utfordringer i de gamle kinolokalene Aladdin i Kongens gate og har søkt om ekstraordinær pengestøtte fra Norsk filminstitutt til oppgradering.

– Vi har et godt besøk og har klart å bygge opp en god atmosfære med et ivrig publikum i alle aldre. Det kinotekniske er på plass, men vi sliter veldig med at lokalet er nedslitt og gammelt. Det haster å gjøre noe hvis vi skal sikre trivselen og en god totalopplevelse av filmene.

Det sier daglig leder Janne Molberg til NRK.

Cinemateket har behov for utskifting av gamle slitte kinostoler, nytt gulvteppe og nytt nødvendig PC-utstyr.

Gulvteppet i Rød sal ble tapet fast for en del år siden.

– Dette teppet er blitt krøllete, hullete og fullt av flekker og sitter ikke helt på plass lenger, så det er fare for at folk snubler, sier Molberg til NRK.

Får 40.000 fra filminstituttet

Cinemateket søkte filminstituttet om litt over 133.000 kroner til vedlikeholdsoppgaver og oppgradering, og har fått et tilsagn på 40.000 kroner.

95 prosent av filmvisningene foregår i Rød sal. Salen har 82 seter og dette er 35 år gamle originalseter fra 1981 som er slitte og fillete.

– Setetrekkene er løse og den gule skumgummien stikker frem på mange av setene. Retrostilen passer godt til kinoatmosfæren vi har på Aladdin, men slitasjen har passert en grense nå. Det er ikke «sjarmerende» lenger, sier Molberg.

Hun sier 40.000 kroner fra filminstituttet kommer godt med, men at det ikke dekker alt som må gjøres.

– Vi har ikke penger til alt, men må gjøre de viktigste tingene først. Vi får ikke restaurert eller byttet alle setene, men vi kommer til å bytte noen av de mest slitte setene som en begynnelse, sier Molberg.

Cinemateket har hatt flere dugnader for å fikse på seter som går i oppløsning, men etter noen uker er det like ille igjen.

– Noen av seteputene har også delt seg i to inne i setetrekket, og det merkes godt at den ene delen sklir ut. Det har vært behov for å gjøre noe med den dårlige tilstanden i flere år, men vi har ikke hatt penger til dette, sier hun.

Oppgraderer foajeen

Molberg er opptatt av at Cinemateket skal være for alle mennesketyper, men at noen nå opplever at lokalene er for "shabby".

For å bedre på inntrykket har man nå startet arbeidet med en liten oppgradering av foajeen som er Cinematekets ansikt utad.

– Den så ut som en trist ungdomsklubb og nå får vi nye møbler, belysning og en flott bardisk. Det vil hjelpe, men det er fremdeles mange viktige tiltak som gjenstår, sier hun.