Politiskudd ferdig etterforsket

Spesialenheten for politisaker er ferdig med etterforskningen av saken der politiet drepte en 35 år gammel mann fra Vennesla i november.

Mann skutt og drept av politiet natt til søndag. Kulehull i frontruta på bilen avdøde kjørte. Politiets teknikere jobber medbilen.

Bildet viser kulehull i frontruta på kjøretøyet til 35-åringen. Ferden endte på Vesterbrua ved Gartnerløkka i Kristiansand.

Foto: Schrøder, Tor Erik / NTB scanpix

Liv Øyen

Etterforskningsleder Liv Øyen.

Foto: Peter von Tangen-Jordan / NRK

To polititjenestemenn kan bli tiltalt dersom Spesialenheten for politisaker mener det ble begått lovbrudd.

De har forklart at de skjøt i nødverge.

– Det vil gå noen uker til. Nå skal vi i etterforskningsavdelingen skrive en innstilling, som så skal behandles av sjefen for Spesialenheten, som er den som konkluderer og fatter vedtak i saken, sier etterforskningsleder Liv Øyen til NRK.no

Spesialenheten har siden drapet i november etterforsket to polititjenestemenn som var involvert da 35-åringen fra Vennesla ble skutt på Gartnerløkka i Kristiansand.

En mann døde av skadene etter å ha blitt skutt av politiet i Kristiansand natt til søndag. Ifølge politiet løsnet mannen skudd mot dem først.

Mener de skjøt i nødverge

– Han er bevæpnet og vil gjøre noe grusomt, lød meldingen politiets operasjonssentral fikk fra vitnet som traff 35-åringen før han skal ha skutt med hagle mot politiet.

Politiet besvarte skuddene og skjøt mannen. Han døde på sykehuset to timer etter episoden.

Politimennene har sagt at de skjøt familiefaren etter at han hadde skutt med hagle mot politiet.

– De følte seg truet på livet, sa den lokale politiledelsen etter hendelsen.

En 35 år gammel mann døde av skadene etter å ha havnet i skuddveksling med politiet. Politiet mener mannen åpnet ild først, og sier de handlet i nødverge.

Omfattende etterforskning

Etterforskningen har vært omfattende, og har tatt tid, selv om Spesialenhetens etterforskningsleder sier den har vært høyt prioritert.

– Det ble gjennomført omfattende kriminaltekniske undersøkelser etter hendelsen. Vi har hatt bistand fra Kripos på våpentekniske undersøkelser, og vi har hatt drone der for å fotografere og dokumentere stedet på en god måte, sier Øyen.

I tillegg ble det gjennomført en rekonstruksjon av hendelsen på nattetid i februar.

Knut Johnsen kom midt opp i skudd-dramaet i Kristiansand natt til søndag. En person ble skutt av politiet og omkom av skadene.

Flere skudd skal ha blitt avfyrt

Verken politiet eller Spesialenheten for politisaker har villet si noe om hvor mange skudd som ble avfyrt.

Tomhylser på stedet vitnet om flere skudd.

– Det er heldigvis ikke ofte politiets bruk av skytevåpen ender med dødsfall, så vi ser selvfølgelig alvorlig på saken, men vi har altså ikke kommet så langt at vi har konkludert, sier Øyen.

Ingen konklusjon ennå

Sjefen for spesialenheten skal til slutt konkludere om politimennene gjorde noe straffbart eller ikke.

– En sak hos Spesialenheten kan enten bli henlagt eller ende med en såkalt positiv reaksjon, men vi har ikke konkludert ennå, sier Liv Øyen.

Ifølge Spesialenhetens nettside vil en eventuell positiv påtaleavgjørelse bety forelegg, påtaleunnlatelse eller tiltale.

En mann er erklært død etter en skyting med politiet i Kristiansand natt til søndag.
Foto: Tor Erik Schrøder / NTB scanpix