Politireformen: – Jeg vil ikke gi meg i denne saken

Ordføreren i Kvinesdal er opprørt over at politimesteren vil legge ned lensmannskontoret i kommunen. Han lover å ta saken så langt som mulig.

Per Sverre Kvinlaug

Ordfører i Kvinesdal, Per Sverre Kvinlaug er skuffa over at politimesteren vil legge ned lensmannskontoret. Han har liten tro på at reformen vil bety mer politi i bygda.

Foto: Morten Rosenvinge / NRK

– Jeg kommer ikke til å gi meg i denne saken, og vi skal ta den så langt vi kan, sier han, sier ordfører i Kvinesdal, Per Sverre Kvinlaug.

I dag la politimester i Agder, Kirsten Lindeberg, frem sin endelige innstilling til den nye politireformen, der blant annet Kvinesdal mister sitt kontor.

Politikerne i Kvinesdal har ikke «kjøpt» lovnadene om at denne reformen vil gi mer politi i distriktene. Et enstemming kommunestyre har tidligere gått imot at Kvinesdal blir slått sammen med Flekkefjord.

Lindeberg og Sundvoll

Politimester i Agder, Kirsten Lindeberg, presenterte torsdag formiddag sitt endelige forslag til politikart på Sørlandet. Arne Sundvoll har ledet arbeidet med politireformen i Agder.

Foto: Kari Jeppestøl Arntzen / NRK

Ungdom og ulykker

Kvinesdal har en stygg statistikk når det gjelder ungdomsulykker i bil, og har etterlyst mer synlig politi. Politireformen har som intensjon å frigjøre ressurser til flere tjenestemenn ute i felt, men Kvinlaug har ingen tro på dette:

– Vi kan ikke se at å legge ned lensmannskontoret skal styrke innbyggernes trygghet.

Ordføreren sier politiet er viktige i arbeidet blant ungdom, og det er en styrke at lensmannskontoret i sentrum har kunnet rykke ut på kort tid.

– Her er folk på plass, og det har også en forebyggende effekt.

Ikke færre stillinger

Politimester Kirsten Lindeberg mener det ikke skal bli færre stillinger dersom Kvinesdal lensmannskontor slås sammen med Flekkefjord:

– Vi jobber hele tiden med å få mer politi ut i distrikene, og det utdannes flere politifolk enn de som går av med pensjon.

Samtidig erkjenner Lindeberg at reformens mål er å effektivisere.

Innstilling

Slik ser politimesterens endelige innstilling ut. Nå skal politidirektøren komme med sin bestemmelse 15. januar.

Foto: Kari Jeppestøl Arntzen / NRK

– Når det gjelder budsjetter, så har vi ikke fått det for 2017, men vi forutsetter at vi blir tildelt mer ressurser.

Hun mener Kvinesdal vil oppleve et mer synlig politi etter at kontoret er lagt ned:

– Ved å ikke sitte så mye inne på kontorene, skal politiet være mer tilstede enn tidligere.

Politidirektøren skal avgjøre saken 15. januar, og kommunene har etter det en klagemulighet. 1. april skal politireformen endelig være klar.